Projektet pågick mellan maj 2021 och december 2022.
I hypotesprövning steg 1 visades att det är möjligt att tillverka en konsumentförpackning, en så kallad ”ready to fill” (RTF)-förpackning, som är återförslutbar. Råmaterialet var baserad på cellulosa som är baserad på svensk skogsråvara.
En mängd förpackningar i samhället som idag är tillverkade i plast kan ersättas med denna teknik. Omställningen från plastförpackningar bidrar till minskad koldioxidbelastning, ökad återvinning och minskade mängder mikroplaster i naturen. Nationellt och internationellt finns många aktörer som vill koppla sina produkter till en miljövänlig förpackning. Detta koncept höjer värdet på svensk skogsråvara.
Steg 2-projektets syfte var att kunna skapa förutsättningar för en marknadsintroduktion av RTF-förpackningar med avancerad geometri och därmed minskad användningen och behovet av plastförpackningar.
Deltagare
Industripartners och RISE IVF.
Budget
Projektets budget var 4,37 MSEK.
Därför var detta viktigt
Projektet skulle utnyttja skogsråvaran effektivt och ersätta för miljön mer skadliga alternativ som plastförpackningar. Förpackningens klimatavtryck skulle vara lägre än för motsvarande plastförpackning. Projektet skulle även hjälpa till att öka värdet av skogsråvara och värdet av svensk export.
Förväntade resultat
Projektet förväntades ta fram en återförslutbar konsumentförpackning baserad på cellulosa och gå från prototyptillverkning till mer industriellt applicerbar tillverkning av förpackningar med rätt egenskaper som skulle kunna marknadsföras och utvärderas i verklig miljö och användning av kunder. Därtill avsåg projektet förse kunder med färdiga förpackningar som skulle kunna användas och utvärderas. Miljöeffekter och klimatavtryck skulle även kvantifieras.
Projektets bidrag till en biobaserad samhällsekonomi
Projektet visar att det är möjligt att tillverka en konsumentförpackning en sk ”ready to fill” RTF-förpackning i form av en burk med gängfunktion, inåtsvängd vägg och underskuren form. Råmaterialet var baserad på cellulosa och som består av kemisk eller mekanisk massa baserad på svensk skogsråvara.
Att på detta sätt kunna tillverka både djupa och avancerade former i ett formningssteg är unikt. Det finns en stor potential för att utveckla tekniken för att ersätta liknande plastbaserade produkter.
En mängd förpackningar i samhället som idag är tillverkade i plast kan ersättas med denna teknik. Parallella projekt arbetar med barriärer för vätskeinnehåll och produktskydd. Nationellt och internationellt finns många aktörer som vill koppla sina produkter till en miljövänlig förpackning. Detta koncept höjer värdet på svensk skogsråvara.
Omställning från plastförpackningar bidrar till minskad koldioxidbelastning, ökad återvinning och minskade mängder mikroplaster i naturen.
Konkreta resultat och leverabler
Vid projektets start fokuserades det på en tekniköverföring mellan aktörerna i projektet för att projektet skulle kunna vara effektiva i arbetet och arbeta mot samma mål. Arbetet innebar att ta fram lösningar för att nå de krav vi ställde vid ansökan av projektet. Produktionsutrustningen definierades och tillverkades. I projektet har sedan omfattande provning utförts för att hitta svagheter som annars kan bli kännbara i efterföljande mer utvecklade produktionslösningar. Olika typer av fibermaterial har undersökts för applikationen. Producerade burkar har använts för att få återkoppling från marknaden, framtida konsumenter och avnämare av förpackningen.
Resultatens effekter och potential
Aktörer som arbetat i projektet är Blue Ocean Closures AB som under projektets genomförande avknoppats från Exonera AB och BillerudKorsnäs AB, Verktygsfirman BE-MÅ AB och RISE Research Institutes of Sweden. Aktörernas olika kompetenser har utnyttjats för att driva projektet framåt. I projektet designades ett verktyg för tillverkning av förpackningar med erfarenhet från Hyptesprövningsprojekt steg 1. Produktionsprov genomfördes och framtagning av förpackningar för utvärdering av kunder. Förbättringar som kan implementeras i nästa generations verktyg har identifierats.
Projektet har medverkat till nyanställningar, att Blue Ocean Closures AB startats samt att företaget etablerat sig i Karlstad och i Säffle.
Verktygstillverkare som normalt arbetar med tillverkning av verktyg för plastburkar har nu introducerats till att tillverka verktyg för cellulosabaserade förpackningslösningar.
Samhälleliga förutsättningar
Projektet bara genom sin existens har involverat minst 10–20 underleverantörer och återförsäljare i Sverige. Tekniken och know-how med att forma, klippa och hantera cellulosabaserad fiberråvara har spridits mellan olika samarbetspartners i Sverige och Internationellt, när utrustning och tekniska lösningar diskuterats för att lösa tekniska frågor.
Konceptet hålls ännu hemligt men har enligt plan utvärderats i samverkan med Sveriges två största varumärkesägare, ICA och ARLA Foods, under sekretess. Lansering (första offentliga kommunikation) väntades ske q3 2023.
Nästa steg
Projektresultaten kommer inom det närmaste åren att leda till större prototypserier och till pilotinstallationer inom svensk infrastruktur.
Går detta stycke att uppdatera?
Läs om Utveckla och tillverka en återförslutbar konsumentförpackning baserad endast på biomaterial – steg 1.