Kolinbindande lättballastbetong – steg 1

Projektet pågick mellan december 2021 och augusti 2022.

Projektet avsåg bidra till utveckling av klimatpositiv betong, som binder in mer kol (CO2ekvivalenter) än de utsläpp som produkten totalt sett medför. Projektet ska utreda och pilottesta hur betong kan nyttiggöras som en kolsänka genom inblandning av biokol samtidigt som mindre miljömässigt hållbara ballastmaterial ersätts.

Biokol klassades av FN 2018 som en viktig teknik för negativa utsläpp. För att väsentligt kunna bidra till FN:s mål att bekämpa klimatförändringen behöver en stark biokolindustri utvecklas som ett kugghjul i den biobaserade samhällsekonomin vilken bidrar till FN:s mål om en hållbar industri, innovationer och infrastruktur.

Syftet med projektet var att förändra betongbranschens klimat och miljöpåverkan genom att inkorporera förkolnad inert biomassa (biokol) i betong så att en kolsänka skapas. Projektet syftade också till att stärka svensk bioindustri genom uppgradering av biobaserade restmaterial.

Deltagare

Biokolprodukter Global AB, Finja Betong AB och Nordvästra Skånes Renhållnings AB.

Budget

Projektets budget var 964 000 SEK.

Därför var detta viktigt

Projektet var viktigt för att klara klimatutmaningen. Projektet skulle bidra till utvecklingen av en kolinbindande byggbransch där negativa utsläpp kompenserar för växthusgasutsläpp, och där vi på sikt kan bygga in mer kol (mätt i koldioxidekvivalenter) i vår byggnation än vad som släpps ut.

Förväntade resultat

Projektet adresserade hela värdekedjan, från nyttiggörande av restprodukter från bioindustri och bioenergi till biokolproduktion, behandling av biokol och utveckling av betongrecept. Eftersom annat material samtidigt ersätts vid sidan om att en kolsänka skapas blir själva kolinbindningen mer lönsam än annan teknik för kolinbindning, såsom CCS, där avsättningen av kolet istället är en kostnad. Med projektets kompletta värdekedja och skapande av kolsänka exemplifierades hur en cirkulär kolinbindande ekonomi skulle kunna fungera.

Konkreta resultat

Projektet har utfört flera produktutvecklingssteg och projektets hypotes har bekräftats, sett till mängden ingående biokol som går att inkludera för att kompensera för cement, inom ett par olika cementbaserade byggprodukter. Metoden för att testa projektets hypotes var att gå samtliga led i värdekedjan; från pyrolys, biokolberedning till byggproduktframställning. Olika biokol och olika förbehandlingstekniker testades. Både mjuka och hårda värden var parametrar vid bedömning på möjlig biokolmängd i tillämpningarna sett till kvalitet och användbarhet.

Lista på resultat och leverabler

  • Nya samarbeten har inletts varav minst en internationell part.
  • Tre olika biokol från två olika restproduktströmmar har identifierats och testats i projektets applikation. Ytterligare en biokolström har identifierats och ingått i provgjutning.
  • Teknik för biokolberedning (malning) har testats och fastställts.
  • Nya och väsentligt förbättrade produkter har tagits fram med färdigställande inför implementering, lansering och produktion respektive demonstration i avgränsad miljö.
  • Skapad kolsänka och klimatnytta har beräknats och system för spårning genom Carbonfuture har genomförts till en första produktion och försäljning – inklusive utfärdande av C-sink certifikat för aktuella produkter.

Nästa steg

Lansering av byggprodukter med biokol som kolsänka har aviserats och kommer genomföras. Projektparterna går också vidare med ansökan till följdprojekt, Hypotesprövning steg 2. Inom detta projekt finns flera steg som behöver klaras av på värdekejdan för fullskalig marknadsetablering. Ett huvudspår är att under steg 2 projektets tvååriga period ta steget att inkorporera biokol producerat från returträ.

Erforderliga pyrolysinställningar för returträ behöver fastställas för hantering och rening av oönskade ämnen och för att få till en önskad biokolprodukt. Den malningsteknik som är identifierad i steg 1 ska påkopplats på nyetablering av biokolproduktion. Att utreda finns alltjämnt ATEX-klassning, hantering av fuktsättning och paketering av biokolet från produktion till aktuell applikation. Brandegenskaper och fuktegenskaper ska undersökas vidare i den mån marknadsbehov finns för respektive produktkategori. Recept har förfinats och kravställning på ingående biokol förtydligats.

Lösning med biokol som tillsattsprodukt till prefabbetong och för platsgjutning ska också tas fram i nästa projektsteg.

Projektets demonstration av hela värdekedjan samt genomförbarhetsstudie med kartläggning och framtagande av underlag för framtida uppskalning bidrar till fler investeringar och satsningar inom området.

Kolinbindande betong – från potential till ton CO2 i tusental – steg 2