Emission Free Pulping

Emission Free Pulping (EFP) är ett stort initiativ mellan skogsindustriella aktörer i Sverige och Finland och har fokus på processrelaterad forskning, och ligger därmed tematiskt nära BioInnovations företagsforskarskola Resurssmarta Processer.

EFP syftar till att skapa de allra bästa möjligheterna för massaindustrin att förflytta sig in i framtiden. Möjligheter baserade på nya vetenskapliga rön då fokus läggs på processrelaterad forskning.

Det framtidsscenario som industrin pekar på är en situation då råvarupriserna förmodas vara mycket högre än idag, bland annat på grund av ökad konkurrens om råvaran. Dessutom finns tydliga tecken på att framtiden kräver radikal minskning av koldioxidutsläppen (inkluderat biogen koldioxid). Förmodligen behöver massaproduktionen kunna leverera nollutläpp av koldioxid, samt även andra miljöparametrar.

EFP har ambitionen att utmana kemin, enhetsoperationer samt systemkunskap genom att bearbeta utvalda nyckelfrågor med nya ögon, många samarbetande ögon och nya verktyg. Nyckelfrågorna finns identifierade i EFP-programmets ”Scientific Framework” som industrin, universitet och institut tillsammans har tagit fram. Utifrån detta arbete har sedan forskarna föreslagit olika projektaktiviteter. EFP-programmets alla partners har sedan fått möjlighet att bearbeta projektförslagen innan programmets styrgrupp har fastställt vilka som anses viktiga att genomföra. Aktiviteterna ska, när finansieringen har säkrats, genomföras av olika forskare (doktorander, post doc samt universitetens handledare och institutens forskare och infrastruktur) i samarbete med industrin.

Om EFP

EFP är ett FoU-program baserat på ett ”Scientific Framework” som är framtaget genom flera workshops där industriföretag, universitet samt VTT och RISE deltagit. Programmet är ett nära samarbete mellan Sverige och Finland, där VTT agerar ”Coordinator” (Alina Ruonala Lindgren) och RISE ”Scientific Lead” (Per Tomani).

EFP-partners är just nu RISE, KTH, Chalmers, Mid Sweden University, VTT, Aalto University, University of Helsinki, University of Oulu, Åbo Akademi, LUT University, Stora Enso, UPM, Metsä Group, Nouryon, Valmet, Andritz och Arauco. Vi arbetar dessutom aktivt på positivt svar från ytterligare företag.

I den svenska ansökan som lämnades in till Energimyndigheten före sommaren ingår forskningsutförarna RISE, KTH, Chalmers och Mid Sweden University. De företag som gör finansiella insatser och eget arbete i projektet är Stora Enso, UPM, Nouryon, Metsä Group, Valmet och Andritz.

Industrin vill se ett aktivt samarbete mellan Sverige och Finland inom processforskning för framtidens fiberproduktion.

Därför är detta viktigt

Processforskningen kommer alltmer att handla om att minimera det koldioxidavtryck som levereras med olika råvaror till en färdig produkt, till exempel fiber i förpackningar. Dessutom behöver processen vårda de kolatomer som går in i processen så att de nyttiggörs i produkter fullt ut. Det betyder stora och nya krav på framtidens energilösningar, samt processens övergripande energi- och kolbalans. Energifrågan är helt avgörande och en fråga som kommer att sätta ramen för vad som är möjligt att göra i en kommersiell fullskaleprocess.

Massa- och pappersindustrin är viktig för Sveriges utveckling, speciellt med tanke på den transformation vi behöver göra. EFP-programmet är en långsiktig satsning (minst fem år) som gör att Sverige (och Finland genom vårt samarbete) får en plattform för framtidens processforskning inom området fiberproduktion. En förhoppning är att det även ska komma till nytta även för annan processutveckling.

Kan nya processer tas fram för produktion av vedfiber så betyder det nya möjligheter för svensk och finsk skogsindustri; nya biproduktflöden, restströmmar, och därmed behov av ytterligare process- och produktutveckling.

Förväntat resultat

Det förväntade resultatet för detta projekt är:

  • att få den svenska delen i programmet på plats, få den att löpa enligt plan, samt att bygga vidare på denna del av programmet i takt med att resultaten levereras,
  • att koordinera och styra upp hela EFP-programmets vetenskapliga del,
  • samt genomföra och säkerställa samarbetet inom programmets ram mellan forskare i Sverige och Finland.

Deltagare

RISE Research Institutes of Sweden AB.

Budget & tidplan

Projektet har en total budget på 2 MSEK och kommer att pågå från oktober 2024 till januari 2025.