BioInnovation finansierar uppstarten i Sverige av satsningen Emission Free Pulping. Målet är att, när långsiktig forskningsfinansiering har säkrats, starta doktorand- och post doc-projekt med fokus på framtidens biobaserade processindustri.
Emission Free Pulping (EFP) är ett finsk-svenskt initiativ som ska skapa förutsättningar för pappers- och massaindustrin att ta nya utvecklingskliv in i framtidens processer. Finansieringen från BioInnovation innebär att tre lärosäten och RISE tillsammans med ingående företag i ett förprojekt nu kan planera för vidare forskning och delta i EFP-programmets olika aktiviteter. Målet för satsningen är att bidra i omställningen för minskade utsläpp av biogen koldioxid genom minskad bildning av koldioxid och därmed uppnå en mer effektiv användning av bioråvaran.
Satsningen är redan i gång i full skala i Finland. I princip alla forskare som hittills har rekryterats arbetar i finska universitet och forskningsinstitut. I dag är totalt 17 nya doktorand- och post doc-projekt startade. I Sverige har rekrytering av forskare startat. RISE har startat ett post doc-projekt och KTH har nyligen rekryterat en postdoc. Initiativet siktar på att få i gång ett landsöverskridande forskningsprogram med en horisont om minst fem år med drygt 30 forskare engagerade.
Utöver KTH ingår Chalmers Tekniska Högskola och Mittuniversitetet tillsammans med forskningsinstitutet RISE i den svenska delen av satsningen. Per Tomani på RISE har rollen som ”Scientific Lead” i EFP och driver det planeringsarbete i Sverige som BioInnovation finansierar.
– En viktig utveckling vi vill få till är att radikalt minska bildningen av biogen koldioxid som idag avgår från kemisk massaproduktion. Cirka hälften av råvarans kolinnehåll som tas in i processen försvinner i skorstenen som biogen koldioxid. Bioråvaran är alltmer kostsam därför kommer vi i framtiden ha svårt att acceptera att en stor del av det kol som vi får in med råvaran avgår som koldioxid, istället vill vi kunna bidra till att skapa värde från detta kol, förklarar Per Tomani och fortsätter;
– Vårt mål är att åstadkomma mer värde från kolatomerna i råvaran genom nya forskningsresultat, delvis framtagna med nya analystekniker, nya idéer och ny metodik. Det är även viktigt att basera arbetet på de historiska resultat som finns och se på dem med nya ögon.
Framställningen av mekanisk massa genererar inte så stora koldioxidutsläpp som sulfatprocessen (en form av kemisk massaprocess), förutsatt att grön el används. Å andra sidan är elkostnaden relativt hög och processen resulterar i en speciell typ av fiber.
– I Emission Free Pulping studerar vi därför även olika kombinationer mellan framställningen av kemisk och mekanisk massa. Vi är öppna för alla olika kombinationer som kan ta oss till målet, förklarar Per Tomani.
Företagen Stora Enso, UPM och Nouryon är med i den svenska ansökan tillsammans med Andritz, Valmet, Metsä och Arauco.
– Det här är ett viktigt initiativ och en konkurrenskraftsfråga för den biobaserade processindustrin. I takt med att industrin vill minska kolavtrycket samtidigt som vedpriserna stiger så ökar trycket på att effektivisera råvaruanvändningen. Vi behöver exempelvis hitta sätt att öka utbytet från råvaran från hälften i sulfatprocessen till åtminstone 70 procent i de nya processalternativen. Då når vi en industri som kan fortsätta växa med nuvarande råvaruintag, säger Mikael Hannus, Senior Vice President Group Innovation R&D, Stora Enso.
Nya analysmetoder är en viktig kärna i hela programmet. Analysmetoder kommer kunna ge ny kunskap. En betydelsefull forskningsinfrastruktur som kan användas är strålröret ForMax vid Max IV i Lund, men det förutsätter att offentlig forskningsfinansiering säkras.
Programmet kommer också bidra till ökad kompetensförsörjning inom den biobaserade processindustrin.
– Emission Free Pulping vill samarbeta med initiativet Företagsforskarskolan Resurssmarta processer för att hitta utbildningsvägar för sina doktorander. Tillsammans kan satsningarna bidra till ökad kompetensförsörjning inom den biobaserade processindustrin, säger Per Tomani.
Vad händer nu?
– Vi ska se till att vi får en bra start på det svenska programmet och vi inväntar svar på en ansökan om forskningsfinansiering som vi lämnat till Energimyndigheten. Fram till dess kommer vi närmast att besöka ett forskarforum i Finland där doktorander, handledare och post docs kommer att delta i studiebesök på ett massabruk och därefter genomförs en programkonferens då även företagen deltar, avslutar Per Tomani.