Snart premiär för svensk skog på fotbollsplaner

Under 2017 slog Naturvårdsverket larm om plastgranulaten i konstgräsplaner. Då uppstod idéen kring projektet BioPitch i BioInnovation – att utveckla ett skogsbaserat ifyllnadsmaterial för konstgräsplaner. Nu, fem år senare, närmare bestämt den 7 juli 2022 skrevs svensk industrihistoria i Solna. Med Sveriges nationalarena för fotboll som fond installerades Sveriges första skogsbaserade funktionsmaterial för konstgräsplaner på Råstasjöns Idrottsplats.

Inom projektet BioPitch har man på några år gått från att utveckla ett skogsbaserat ifyllnadsmaterial för konstgräsplaner i labbskala, till att nu ha skalat upp till produktion av flera ton för utvärdering på en femspelsplan.

Robin Johansson, anläggningsansvarig på Stockholms Fotbollförbund, har lett projektet.

Robin Johansson, Stockholms Fotbollsförbund. Fotograf: Johan Olsson

– BioPitch är ett otroligt spännande och roligt projekt att jobba med. Projektet levererar enligt plan och framgången beror helt och hållet på sammansättningen av kompetenta projektpartners som täcker hela området från råvara till färdig produkt. Vi har genom gott samarbete lyckats utveckla en produkt väl anpassad till dagens miljökrav och den funktion som efterfrågas i form av spel- och säkerhetsegenskaper för slutanvändaren – våra fotbollsspelare, säger han.

Produkten har godkänts av FIFA, den internationella världsorganisationen för fotboll, och ska nu testas i verklig fotbollsmiljö under ett år. Nästa sommar hoppas Robin och hans projektkollegor att de kan redovisa ett positivt resultat från testerna.

– Då hoppas vi kunna gå vidare i processen med att göra BioPitch till den världsprodukt vi alla hoppas på att den ska bli, fortsätter Robin.

Material med lågt klimatavtryck – tillgängligt i stora volymer

Materialet som skalats upp består idag av 2/3 restströmmar från skogen som finns tillgängliga i stora volymer idag. Materialet utgörs framför allt av lignin – en restprodukt från skogsindustrin, som enkelt kan förädlas till ett effektivt biomaterial. Företaget Lignin Industries har hittat ett sätt att ta fram bioplast som är en av beståndsdelarna i BioPitch. De övriga beståndsdelarna i BioPitch är sågspån och ett bindningsmedel.

Klas Esbo, Lignin Industries. Fotograf: Johan Olsson

– Lignin har väldigt lågt klimatavtryck och finns dessutom i otaliga mängder här i Skandinavien. Omkring 25 procent av alla träd består av materialet. Det modifierade ligninet är vattenavstötande vilket är viktigt, i synnerhet här i Sverige, då frost och is kan göra att materialet slutligen spricker, säger Klas Esbo, Site Manager på Lignin Industries.

Parallellt tittar projektet på möjligheten att nå ett helt biobaserat ifyllnadsmaterial.

– Utmaningen idag är att identifiera ett bindemedel som både har rätt egenskaper och som finns tillgänglig i tillräckligt stor kvantitet, men vi är en god bit på väg, säger Marielle Henriksson, forskare vid RISE Research Institutes of Sweden.

Marielle Henriksson och Stig Bardage från RISE. Fotograf: Johan Olsson

Hon trycker att det har varit otroligt roligt att få medverka i ett projekt som så tydligt kan bidra till materialomställningen.

– Om spelarutvärderingen faller ut väl finns det stor potential att vi snart ser ifyllnadsmaterial från svenska skogsråvaror på världens planer, säger hon.

Vill bidra till minskning av mikroplatser och fossila material

Peter Edholm, Solna stad.

För Solna Stad, som är ytterligare en projektpart, ser BioPitch-projektet som mycket värdefullt eftersom det bidrar till ny tillförlitlig kunskap inför politiska beslut.

– Vi vill bidra till att spridningen av mikroplaster minskar samtidigt som underlaget ska fungera för dem som spelar fotboll på våra konstgräsplaner. Om vi dessutom kan bidra till att man hittar icke fossila material som är restprodukter från svensk skogsindustri så är miljövinsten dubbel, säger Peter Edholm (L), Kultur- och fritidskommunalråd i Solna, som är politiskt ansvarig för bland annat idrottsanläggningarna i Solna.

 

Materialet som är godkänt av FIFA är nu utlagt på testbädden i Solna för att under ett år testas av spelare. Fotograf: Johan Olsson

Ifyllnadsmaterialet. Fotograf: Johan Olsson

Läs om installationen
Läs om BioPitch
Läs en artikel om projektet på Stockholms Fotbollsförbunds webb
Läs en tidigare artikel om BioPitch