Svensk skog snart på världens fotbollsplaner

På torsdag 7 juli sker svensk industrihistoria i Solna. Med Sveriges nationalarena för fotboll som fond ska Sveriges första skogsbaserade funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Det skriver Stockholms Fotbollförbund i ett pressmeddelande.

Det skogsbaserade funktionsmaterialet för konstgräsplaner är resultat av ett forskningsprojekt delfinansierat genom det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation. Projektet, med namnet BioPitch, drivs av Stockholms Fotbollförbund i samarbete med RISE Research Institutes of Sweden, Lignin Industries, Sports Labs och kommunerna Solna, Stockholm och Karlstad.

Godkänt av FIFA

Syftet med projektet är att ta fram ett svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck som kan ersätta dagens fossilbaserade material. Funktionsmaterialet har godkänts av FIFA och är nu redo att installeras för att under ett år testas av spelare.

– Vem kunde för några år sedan tro att svensk skogsråvara skulle kunna användas för att lösa fotbollens största miljöutmaning? Det har sannerligen varit en otroligt spännande resa att tillsammans med akademi och industri spänna bågen mot det okända och hitta nya lösningar för en hållbar framtid för våra barn och unga, säger Robin Johansson, projektledare för BioPitch.

– BioPitch är ett innovativt projekt som fått två olika typer av stöd från BioInnovation. Vi är glada att kunna bidra till en så tydlig insats för att minska spridningen av mikroplaster till natur och vattendrag. Med FIFA-godkännandet i ryggen hoppas jag detta blir en internationell exportsuccé! säger Per Edström, programchef för BioInnovation.

Installationen kommer att ske kl. 10.00. torsdag 7 juli. Platsen är Råstasjöns IP, Vintervägen 45, Solna.

Installationen inleds med tal av Stefan Diderich, Director General för konstgräsindustrins branschorganisation EMEA Synthetic Turf Council, ESTC, Peter Edholm, ordf. Kultur- och fritidsnämnden Solna och Lars Ekholmer, ordf. Stockholms Fotbollförbund.

På plats för att svara på frågor kring projektet finns forskning, industri och fotboll.

För mer information om projektet BioPitch och installationen 7 juli kontakta projektledare Robin Johansson, E-post: robin.johansson@stff.se Mobil: 070 322 85 08