Ny områdesanalys ska undersöka biogena kolflöden kopplat till träindustri

BioInnovation har identifierat ett stort behov av att öka kunskap och grundläggande förståelse av biogena kolflöden och var det finns potential till en ökad resurseffektivitet. I en ny områdesanalys har RISE Research Institutes of Sweden fått i uppdrag av BioInnovation att undersöka biogena kolflöden med fokus på träindustri.

Syftet med områdesanalysen Biogena kolflöden med fokus på träindustri är att beskriva de biogena kolflödena från svensk primärproduktion till industri, samhälle inklusive återanvändning, återvinning, export och import. En tidigare genomförd områdesanalys har kartlagt de skogliga biogena kolflödena, vilken nu kompletteras med en detaljerad genomgång av virkesanvändande industri (samt med en områdesanalys kring biogena kolflöden från jordbrukssektorn). Områdesanalysen ska ge en mer diversifierad bild av flöden av biogent kol i framför allt bygg-, manufaktur- och möbelsektorerna, vilket också inkluderar att synliggöra flöden för återbruk, återtillverkning och återvinning. Målsättningen är att fånga både var det finns och var det saknas fakta.

– För klimatet är det viktigt att hålla det biogena kolet bundet så länge som möjligt. Därför är det viktigt med en ökad förståelse för var i värdekedjan för träindustrin det biogena kolet har potential att användas effektivare och stanna i bruk så länge som möjligt, säger Kirsi Jarnerö, projektledare för områdesanalysen på RISE.

Intressentdialog och rundabordssamtal

Utöver kartläggning av flöden och deras storlek genomförs en intressentdialog med relevanta aktörer från träindustrin, branschorganisationer och representanter från BioInnovation för att identifiera var potential finns för att öka nyttjandet av kolet i träindustrins värdekedja liksom utvecklingsbehov och drivkrafter hos aktörerna. I projektets slutskede genomförs ett rundabordssamtal för att diskutera forsknings- och utvecklingsbehov som kommit fram och för att förankra förslag till framtida forsknings- och utvecklingsarbete. Projektet avslutas med ett seminarium för att presentera resultat och hur resultaten bör förvaltas och tas vidare.

Hur kommer andra aktörer kunna bidra till områdesanalysen?
– I projektet är aktörerna i värdekedjan centrala för att göra kartläggningen. Det är de som bäst kan sin verksamhet och kan berätta om hur det ser ut idag men också berätta om behov och idéer för förbättringar för att förlänga tiden för det biogena kolet mellan sågverk och energiproduktion, säger Kirsi Jarnerö.

Den 22 oktober 2024 bjuder projektet in till ett digitalt seminarium, anmälan öppnar inom kort.