”Nu ska vi ta oss genom det sista nålsögat”

Lignin Industries resa går fort. Deras innovation, en bioplast av lignin, ska på fem år gå från idé till tillverkning i industriell skala. Allt startade inom Bioinnovation och nu får de EU-medel för att bygga en fabrik för storskalig produktion.

Hemligheten bakom Lignin Industries är en teknik som omvandlar massabrukens sidoström lignin till bioplast. De kallar sin produkt Renol och den kan plastproducenterna enkelt plocka in i sina processer för att, exempelvis, tillverka helt eller delvis biobaserade plastpåsar och förpackningar. Det vill säga plastprodukter med låga klimatavtryck och bra nedbrytningsegenskaper. Nu får Lignin Industries medel från EU:s innovationsfond för att bygga den första fabriken i sitt slag för storskalig produktion, inledningsvis ska 10 000 ton produceras. 2023 är den i drift.

Christopher Carrick, CEO

Christopher Carrick , CEO Lignin Industries AB

– Då är det fem år sedan vi hade vår idé och kände att ska vi ta den vidare så är det nu. Fabriken i Sverige är vårt första stora steg mot att skapa en ny grön industri som har potential att bli ett viktigt bidrag i omställningen till en klimatneutral ekonomi och skapa nya arbetstillfällen, säger Christopher Carrick, vd Lignin Industries.

Resan började inom Bioinnovation där Lignin Industries utvecklade produkten och tillverkningsprocessen i kundnära samarbeten. Med ytterligare stöd från bland annat Energimyndigheten och privata investerare byggdes sen en demoanläggning med en volymkapacitet som möjliggjorde de avgörande testerna hos kund.

– Bioinnovation har inte bara varit viktiga i egenskap av finansiärer. De har också gett oss en kvalitetsstämpel gentemot investerare och kunder. Nu ska vi ta oss genom det sista nålsögat innan marknaden, säger Christopher.

Lignin Industries har drivit projekten Renol steg1 och Renol steg 2 med finansiering från BioInnovation.

Läs mer om Lignin Industries