Nordic Surface vinnare av Naturvårdsverkets innovationstävling

Med sitt korkbaserade underlag Corkeen Play blev Nordic Surface juryns favorit när Naturvårdsverkets innovationstävling avgjordes den 24 februari. Korningen ägde rum i samband med ett kunskapsseminarium om nya material som kan ersätta konstgräs- och gummiytor.

Vinnaren korades i samband med Naturvårdsverkets kunskapsseminarium om alternativ till plast på lekytor. Utöver Nordic Surface deltog även Capillary Concrete, som tillverkar golfbunkrar och Ecosafe, som jobbar med fallskyddsplattor i tävlingen.

I juryn satt Erik Borälv från Vinnova, Johan Älmesjö, vd för HBV, IVL:s vd Marie Fossum Strannegård och Åsa Stenmark från Naturvårdsverket. De kriterier som juryn utgick ifrån vad miljöpåverkan, innovationshöjd, samhällsnytta och affärsmöjligheter.

– För en övertygande presentation av en lösning som kan lösa utmaningen för att gå från mikroplaster till lekplatser är det ett spännande materialval men också taktilt. Vi ser fram emot att följa en vidareutveckling för att ta lösningen med ett naturmaterial till nästa nivå, sade Erik Borälv när han läste upp motiveringen till att just Nordic Surface utsågs som vinnare.

BioInnovation och BioPitch bland de medverkande
Under dagen deltog även BioInnovations programchef Anna Wiberg som pratade om utveckling av nya biobaserade material. I sällskap hade hon Robin Johansson från Stockholms Fotbollsförbund som är projektledare för BioInnovations hypotesprövningsprojekt BioPitch.

BioPitch som nu befinner sig i fas 2 av hypotesprövningsprojektet har som mål att utveckla ett miljövänligt, skogsråvarubaserat ifyllnadsmaterial som är fossilfritt och kan brytas ner i naturliga miljöer utanför fotbollsplanen. Detta material är tänkt att kunna ersätta dagens fossilbaserade granulat.

Robin Johansson berättade om TestbedNordic, ett nytt projekt där Stockholms Fotbollsförbund är projektledare med Solna stad, Sveriges innovationsmyndighet, Vinnova och Svenska Fotbollsförbundet som finansiärer.

Nya naturliga blandningar kan ersätta konstgräs
Bakgrunden till projektet är att konstgräsanläggningarna ifrågasätts av myndigheter, såväl lokalt, nationellt som globalt. Dessutom pågår diskussioner på EU-nivå om att förbjuda fossila ifyllnadsmaterial på konstgräsplaner, förklarade han.

Under sin dragning gav han exempel på vad dessa nya material kan vara. Ett av dem var naturliga blandningar, exempelvis kork som i fallet med Corkeen Play, såsom inom BioPitch och biobaserade plaster, där han lyfte fram sockerbetor som exempel.

På kunskapsseminariet talade även Linda Danell från Naturvårdsverket, Märit Jansson från SLU, Lovisa Bengtsson från IVL, Pernilla Holgersson från BKOGR och Martina Adenholm från Ronneby Kommun.

Dagen avslutades med ett panelsamtal där Anna Wiberg var en av deltagarna.