Projektet pågick mellan september 2017 och augusti 2021.
Projektet ForceUpValue var en del av innovationsprojektet BioEkonomi 2.0 – Bättre valorisering av restströmmar. Det övergripande syftet med delprojektet var att från icke-ätbara resurser producera prebiotiska celloligosackarider (COS) med hälsofrämjande egenskaper. Projektets tillvägagångssätt var att använda hållbara råvaror, nämligen skogs- och marina råvaror för funktionell livsmedelsproduktion och på så sätt få en processynergi av råmaterialflöde som kan förstärka teknik och produktutveckling och därmed leda till bättre förutsättningar för kommersialisering.
Projektet var indelat i fem arbetspaket. I det första utvecklades kemiska och enzymatiska processer för att kunna producera COS från GROT (avverkningsrester som inkluderar grenar, rötter och toppar) och cellulosa från sjöpungar. Essum utvärderade om dessa skulle kunna användas som prebiotika för mänsklig konsumtion. SLU utvärderade om COS skulle kunna ha en positiv effekt på fiskodlingar, det vill säga potential att främja de odlade fiskarnas hälsa, till exempel stärkt immunförsvar, snabbare tillväxt. Projektet omfattade även teknisk, miljömässig, social och ekonomisk utvärdering av genomförbarheten av projektidén. Bedömning av potentiella marknader, inklusive användning av COS för konsumtion eller inom fiskodlingsindustrin, genomfördes direkt i samband med projektets start.
Deltagare
Biochemical Process Engineering, Luleå tekniska universitet (LTU), Marin Biogas AB, Sveaskog Förvaltnings AB, Essum AB, Sveriges lantbruks universitet (SLU), Department of Animal Nutrition and Management, Uppsala, LTU Business AB and Dyrka AB.
Budget
Projektet budget var 7,7 MSEK.
Förväntade resultat
- Två nya värdekedjor för produktion av COS med karakteriserad prebiotisk potential för användning av människor och i fiskodlingar.
- Ett hållbart livsmedelsproduktionskoncept med låg miljöpåverkan som möjliggör valorisering av skogs- och marinaresurser.
- Generera nya inkomster för skogs- och havsindustrin genom att öka de ekonomiska effekterna av bioraffinaderier på den övergripande produktionskedjan.
- Exportmöjligheter av miljöteknik för en global marknad.
Ta del av projektets resultat i denna slutrapport. Slutrapporten är på engelska då delar av projektets forskarteam är engelskspråkiga.