Sågspån är idag en underutnyttjad resurs som genereras i stora mängder från Sveriges sågverk. Spån är av flera skäl olämpligt att använda i befintliga massaprocesser och går till största delen till förbränning för energiutvinning. Lixeas Dendronic®-process medför nya möjligheter att använda idag underutnyttjade cellulosa-källor för att producera massa med tillräcklig renhet och reaktivitet för att kunna användas i tillverkning av textilfibrer.
Textilier används globalt i stora mängder och har idag ett stort klimatavtryck. Fossilbaserad polyester, som dominerar marknaden, bidrar till utsläpp av växthusgaser och mikroplastföroreningar och bomull, även om den är naturlig, kräver stora mängder vatten och bekämpningsmedel för att produceras. De minst miljöskadliga fibrerna, viskos och lyocell, är kemikalieintensiva och dessutom begränsade till råmaterial som kommer från dyr, jungfrulig vedbaserad dissolvingmassa.
Projektet kommer att bidra till att demonstrera en helt ny värdekedja som använder sig av Lixeas teknik för att producera cellulosa från sågspån levererad av Vänerbränsle, som sedan blir textilfibrer genom TreeToTextiles innovativa och miljövänliga process. Vid ett lyckat resultat finns stor potential för denna värdekedja att skalas upp och kommersialiseras både Sverige och andra skogsrika länder.
Projektet innefattar
• Råvaruberedning och analys av sågspån från Vänerbränsle
• Fraktionering av sågspån till dess komponenter cellulosa, lignin och hemicellulosa-derivat i Lixeas pilotanläggning i Bäckhammar
• Analys av cellulosa, upplösning, spinning och garnberedning i TreeToTextiles pilotanläggning i Mölndal
• Utvärdering av teknoekonomi, skalbarhet och risker med hjälp av Lixea, TreeToTextile och Vänerbränsle
Därför är detta viktigt
Projektet adresserar en av vår tids stora samhällsutmaningar – hållbar tillverkning av textilfibrer – och föreslår en lokalt utvecklad lösning som trovärdigt kan demonstreras och bekräfta en globalt skalbar potential.
Förväntat resultat
Syftet med projektet är att visa att råvaran sågspån, tagen från befintlig produktion hos Vänerbränsle, kan användas för att bereda en cellulosa med tillräcklig renhet och reaktivitet för att kunna spinnas till textilfibrer i TreeToTextiles process. Det finns redan positiva indikationer på att det är möjligt, och vid ett lyckat projektresultat kommer den tekniska mognadsgraden i värdekedjan kunna höjas till TRL 5.
Deltagare
Lixea Sweden AB, Vänerbränsle AB och TreeToTextile AB.
Budget & tidplan
Projektet har en total budget på 1 MSEK och kommer att pågå under 11 månader – från november 2024 till september 2025.