Biobaserad medicinsk väv – steg 1

Ett bionedbrytbart medicinskt nät av biologiska material kan stödja en cirkulär ekonomi och FN:sklimatmål genom att minska infektionsrisker vid kirurgi och behovet av antibiotika, vilket främjar hälsa och minskar antibiotikaresistens i linje med FN:s mål 3. Nät av biobaserade material, som gelatin, optimerar resurser och minskar miljöpåverkan. Användning av förnybara material minskar växthusgasutsläpp och förbättrar  avfallshanteringen. Projektet kan även driva innovation, skapa gröna jobb och stödja hållbar produktion och konsumtion, samt skydda ekosystem genom att undvika föroreningar, i linje med FN:s mål för biologisk mångfald.

Detta projekt syftar till att utforska potentialen för ett antibakteriellt kirurgiskt nät baserat på
bioråvaror och restprodukter. Kirurgiska nät används i 20 miljoner operationer årligen men leder ofta till allvarliga infektioner och rättsliga åtgärder när icke-nedbrytbara nät stannar kvar i kroppen. Projektet kombinerar Novus Scientifics bionedbrytbara nät med Uppsala universitets antibakteriella geler för att möta detta medicinska behov. Initialt kommer teknologin, marknaden och hållbarheten att utvärderas för att ge beslutsunderlag för vidare utveckling.

Därför är detta viktigt

Projektet är viktigt eftersom det adresserar allvarliga komplikationer och infektioner som kan uppstå vid användning av traditionella kirurgiska nät, vilket kan orsaka stort lidande för patienter och höga kostnader för sjukvården. Genom att utveckla ett antibakteriellt och bionedbrytbart nätbaserat på bioråvaror kan projektet minska dessa risker och möta ett betydande medicinskt behov, samtidigt som det tar hänsyn till en framtida cirkulär ekonomi och därmed öppnar för nya marknadsmöjligheter inom medicinteknik.

Förväntat resultat

I denna initiala del av projektet kommer vi att ta fram en prototyp som visar att konceptet är möjligt. Vi kommer också att undersöka intresset på marknaden samt ta fram en övergripande miljöbelastning av produkten. Detta ger oss beslutsunderlag för projektets fortsättning.

Deltagare

Novus Scientific och Uppsala universitet.

Budget & tidplan

Projektet har en total budget på 1 MSEK och kommer att pågå under sex månader – från november 2024 till oktober 2025.