Just nu pågår en kraftig utbyggnad av svenska fängelser och häkten – samtidigt står bygg- och fastighetssektorn för en stor del av Sveriges utsläpp. Den här ekvationen har fått ett projekt inom BioInnovation att undersöka om säkerhetsfastigheter i större utsträckning kan byggas med trä och biobaserade material istället för utsläppstunga material som stål och betong.
Förra året gick Kriminalvården ut med nyheten att de planerar för en rekordstor utbyggnad av landets fängelser och häkten. Antalet anstalts- och häktesplatser ska fram till 2033 gå från dagens 10 000 till 27 000. Samtidigt står den svenska bygg- och fastighetssektorn för drygt en femtedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser och det pågår ett intensivt arbete för att minska sektorns klimatpåverkan. Mot bakgrund av den här utvecklingen undersöker ett projekt inom BioInnovation hur trä och biobaserade material kan ersätta material med högre klimatbelastning i häkten, fängelser och andra säkerhetsfastigheter.
Projektet leds av RISE och deltar gör bland andra Kriminalvården, flera företag inom träindustrin och Specialfastigheter som bygger och förvaltar fastigheter åt bland annat Kriminalvården.
– Vi ska halvera vårt klimatavtryck till år 2030, vi behöver titta brett och öppna upp för nya byggmetoder och material. I säkerhetsbyggnader har vi högt ställda krav på de material som används och där ser vi att det finns potential att öka användningen av trä och andra biobaserade material, säger Kajsa Marsk Rives, hållbarhetschef Specialfastigheter.
Att ersätta mer klimatbelastande material med trä skulle enligt Specialfastigheter ge flera fördelar.
– Förutom att det minskar klimatpåverkan i snabbare takt får vi större variation vid val av material och minskar risken för att byggprojekt drabbas av materialbrist. Men det krävs att vi kan bygga kostnadseffektivt och klimatsmart med trä, vi kan inte göra stora avkall på vår kravbild eller förlänga byggprocessen, säger Jonas Björklund, utvecklingsansvarig på Specialfastigheter.
Komplex kravbild
Mer kunskap är en förutsättning för att framåt kunna använda trä i byggnader med särskilda säkerhetskrav. Just kombinationen av krav i specialfastigheter gör det komplext att förstå vilka material som kan användas och när. Exempelvis behöver material i slutna miljöer som fängelser uppfylla krav på att vara robusta och motståndskraftiga mot brand och fukt. Säkerheten ska vara hög och samtidigt ska materialen bidra till ett bra boende och god arbetsmiljö. Eftersom det är svårt att exempelvis utföra reparationer som kräver evakuering krävs dessutom en nästintill underhållsfri förvaltning.
– Vår förstudie visar att det finns en stor klimatbesparing i att använda biobaserade material och resultaten hittills lyfter fram trä i vägg- och bjälklagselement som ett särskilt intressant område. Såhär i uppstarten av projektet ser vi till att göra rätt prioriteringar, vi ska varken sikta för högt eller lågt, säger Karin Sandberg, projektledare RISE.
Söker lösningar som är användbara snart
Att i större utsträckning tillämpa funktionskrav skulle kunna öka användningen av trä. Då anges vilken funktion exempelvis en vägg ska ha – som att tåla brand eller slag ett specifikt antal minuter – istället för att föreskriva att det ska vara en betongvägg av viss kvalitet.
– Den kraftiga utbyggnaden av antalet häktes- och anstaltsplatser händer här och nu, det byggs för fullt. Tidsaspekten är därför central i projektet och våra industripartners visar att det går att bygga snabbt och miljövänligt i trä. När det kommer till att sätta samman material på nya sätt tror jag att projektet kan bidra med insikter som vi kan implementera ganska snabbt. Vi efterfrågar hårda fakta om tid, kostnad och klimatpåverkan för att kunna göra kloka val, säger Karolina Sjödin, utredare på Kriminalvården.
Säkerhetsdörrar i trä kan ersätta ståldörrar
En modul kommer att byggas för att testa och visa upp möjligheterna med trä. Där monterar bland annat projektparten SSC Klingan sin säkerhetsdörr i trä som redan idag levereras till Kriminalvården.
– En säkerhetsdörr som i huvudsak är tillverkad i trä kan ersätta ståldörrar på häkten och anstalter utan att kompromissa med de krav som ställs. Trä är intressant inte bara ur klimatsynpunkt utan också för att materialet skapar en mer trivsam boende- och arbetsmiljö. I det här projektet vidareutvecklar vi vår produkt och får svart på vitt vilken klimatvinsten blir när vi ersätter ståldörrar, säger Ulf Rosenius, vd SSC Klingan.
Karin Sandberg på RISE avslutningsvis:
– Klarar träprodukter de här högt ställda kraven öppnar det för att använda trä också i andra säkerhetssammanhang framöver.