Stora Enso skalar upp med PulPacs teknik – gör klimatsnåla kaffelock

Stora Enso storsatsar i ny svensk teknik för att tillverka biobaserade engångsförpackningar för livsmedel. Produktionsenheten driftsätts sent 2024 genom licensavtal med PulPac som står bakom den innovativa tekniken. Det blir en viktig milstolpe i PulPacs utvecklingsresa som har fått stöd av bland annat BioInnovation, mot målet att befria världen från plast.

Papperslock till engångsmuggar blir det allra första som Stora Ensos nya produktionsenhet i Skene i Västra Götaland erbjuder marknaden. I slutet av 2024 driftsätts anläggningen som använder Göteborgsbaserade PulPacs nya innovativa produktionsteknik för att tillverka produkter av formpressad massa.

Anna Stenström

Anna Stenström, Stora Enso. Foto: Stora Enso

De biobaserade papperslocken som tillverkas med PulPacs teknik är återvinningsbara, biologiskt nedbrytbara och har ett lägre koldioxidavtryck jämfört med dagens plast- och papperslock. Det sistnämnda beror på att PulPacs innovativa lösningar kraftigt minskar förbrukningen av vatten och energi. På sikt kommer produktionsenheten sannolikt också att tillverka andra förpackningar till take-away och industriellt packade livsmedel.

– Vi är först ut att implementera PulPacs teknik i stor skala. Satsningen är i linje med vår vision att ersätta plast i livsmedelsförpackningar med förnybara, återvinningsbara och biobaserade alternativ som har betydligt lägre klimatavtryck, säger Anna Stenström, Operation Director på Stora Enso i Skene.

Produktionsenheten blir ett komplement till Stora Ensos tillverkning av engångsförpackningar genom våtformning.

– Vi stärker vår position inom förnybara förpackningslösningar och ser fram emot att utforska alla möjligheter det ger, säger Anna Stenström.

Fått stöd av BioInnovation

Sanna Fager

Sanna Fager, PulPac. Foto: PulPac

Med hjälp av finansiering från BioInnovation har PulPac utvecklat en biobaserad barriärlösning som kan användas ihop med deras torrformningsteknik. Barriären i livsmedelsförpackningar är en stor utmaning för branschen då den är svår att ersätta med plastfria alternativ. Samtidigt fyller den en viktig funktion eftersom den skyddar mat och dryck och gör att förpackningen inte förstörs av vätska och fett. En fördel med PulPacs torrformningsteknik är att den biobaserade barriären kan appliceras på olika sätt och på så vis anpassas efter slutprodukternas vitt skilda funktionskrav.

– Vi är jätteglada över samarbetet med Stora Enso och att en så betydande aktör efter storskaliga tester väljer att gå vidare med vår teknik. Anläggningen är den största och mest avancerade i sitt slag och blir en viktig milstolpe för oss. Under PulPacs resa har projekten inom BioInnovation varit viktiga för att ta fram delar av den barriärlösning vi nu använder i locken och för att hitta metoder att få in barriären i vår process, säger Sanna Fager, Chief Commercial Officer på Pulpac.

Uppmuntrar lokal produktion

I och med EU-direktivet om engångsplast, som skärper och delvis förbjuder engångsförpackningar av plast, har marknaden för biobaserade lösningar vuxit. Majoriteten av de fiberbaserade engångsförpackningarna som används inom EU idag importeras från Asien.

– Mycket fokus ligger på att våra livsmedel ska vara närproducerade men vi ställer inte samma höga krav på förpackningarna de förvaras i. Det är ofantligt ologiskt med tanke på den klimatpåverkan som skapas av långväga transporter och att fossilbaserad energi i högre grad används i tillverkningen. Vi uppmuntrar att våra maskiner används för lokal produktion; de är förhållandevis små, kräver lite handpåläggning och har låga driftkostnader, säger Sanna Fager.

Anna Stenström avslutningsvis:

– Vi ser fram emot att erbjuda lokalproducerade kaffelock till den europeiska marknaden. Vår produkt kommer från den skandinaviska skogen och tillverkas i en process som drivs av Sveriges fossilfria energimix. Vi är entusiastiska över att vara pionjärer för den här nya tekniken.

 

Foton: PulPac