H&M släpper första plagget med Re:newcells innovativa material

Re:newcell i Kristinehamn använder förbrukade jeans och t-shirts för att skapa nya bomullsfibrer i en världsunik process. Företaget var en av deltagarna i innovationsprojektet ENTIS – Etablera Närodlad Textil i Sverige, som avslutades hösten 2018. Re:newcell omvandlar textilt avfall till en unik cellulosamassa – Circulose – som levereras vidare i form av massa-ark som sedan spinns till fibrer. Nu är det klart att H&M lanserar de allra första plaggen gjort av Circulose den 26 mars i 100 butiker samt online.

Harald Cavalli-Björkman, Re:newcell. Foto: Re:newcell

– Det är riktigt spännande och en bra start i vårt samarbete med H&M. Det bevisar att tekniken fungerar i stor skala, säger Harald Cavalli Björkman, kommunikationschef på Re:newcell, i en nyhet publicerad av TEKO.

Till en början släpps ett plagg, en blå klänning, som kommer kosta 1299 kronor i butik. Klänningen innehåller 50 procent Circulose och 50 procent trämassa, enligt Harald Cavalli Björkman. Plaggen kommer även att märkas upp med en tagg som visar att den består av Cirulose.

– Det här är en väldigt bra början. H&M har ju som målbild att senast 2030 ska alla deras plagg vara gjorda av 100 procent återvunnet eller på annat sätt hållbart material. Det här är ett viktigt steg åt det hållet, berättar han.

Läs mer om Re:newcell.

Bild ovan från H&M.