Hallå där Linus Kron!

Linus Kron är doktorand på Chalmers inom Företagsforskarskolan Resurssmarta processer. Han forskar för en ökad förståelse av grunderna i kemi- och massatransport, i synnerhet delignifiering av lövträ. I dagarna presenterar han sin Licentiatavhandling.

Linus Kron, doktorand på Chalmers. Foto: Johan Olsson.

Hallå där Linus! Hur känns det att ha kommit halvvägs?
– Det känns väldigt bra! Det är en ganska lång uppstartsträcka att sätta sig in i ämnet och hur det är att forska, men nu börjar man få mer och mer grepp på det och ställs istället inför problemet att det finns fler intressanta frågor att söka svar på än vad man kommer hinna med under de sista åren.

Vad gör du just nu i projektet?
– Jag har precis skrivit färdigt min Licentiatavhandling (ett slags ”halvvägs-doktorsavhandling”), så nu ska jag sätta mig och planera upplägget för de kommande studierna, samtidigt som jag bollar undervisning, handledning av mastersarbete och mina egna doktorandkurser.

Hur jobbar du tillsammans med industrin?
– Jag sitter i skrivande stund på ett tåg från Stockholm efter ett möte med industrirepresentanter där vi gett en uppdatering om våra projekt samt diskuterat resultat och möjliga framtida frågeställningar. På ett liknande möte bollade vi idéer till mastersarbeten tillsammans med företagen, vilket ledde till det arbetet som jag nu handleder, som sker i samarbete med Södra.

Vad innebär det att ingå i en företagsforskarskola?
– Det innebär delvis att du får kontakt med andra doktorander inom liknande projekt, där ni kan dela erfarenheter, kunskap om olika analysmetoder, eller bara få ett tillfälle att ”klaga” på misslyckade experiment med någon i en liknande sits. Dessutom är vi även tätt kopplade till industrin, så man får både en insyn i hur företagen arbetar, men också en värdefull chans att knyta kontakter och ”få in en fot”.

Vad hoppas du att du kommer göra efter din examen?
– Jag hoppas ju självklart att jag kan stanna kvar inom detta intressanta område, och skulle gärna få lite mer praktisk erfarenhet från att arbeta på ett bruk. Optimalt skulle jag, liksom de industrirepresentanter vi möter inom Resurssmarta Processer, i framtiden vilja agera länk mellan industri och akademi. Det bästa av två världar helt enkelt!


Företagsforskarskolan Resurssmarta Processer är en satsning som är initierad av BioInnovation för att vidareutveckla dagens processer inom skogs-, textil- och kemiindustrin, genom bättre nyttjande av biobaserade råvaror. Forskarskolan är ett nationellt initiativ och finansieras av deltagande industri, akademi och Vinnova genom BioInnovation.