Gina Tricot gör spårbara trosor av svensk skog

Modejätten Gina Tricot och underklädesmärket Allvar Underwear har tagit fram en gemensam kollektion med spårbara underkläder från den svenska skogen. För Allvar Underwear började arbetet med att skapa spårbarhet från skog till trosa för många år sedan – 2015 startade utvecklingsarbetet med stöd av BioInnovation.

Bild: Gina Tricot

Textilbranschen står för tio procent av de globala koldioxidutsläppen, det är mer än flyg och sjöfart tillsammans. För att vända den negativa statistiken behöver bland annat syntetmaterial fasas ut till fördel för resurseffektivt framställd fossilfri och cirkulär textil. Genom att öka spårbarheten kan en hållbar textil värdekedja från råvara till slutprodukt växa fram.

Ett samarbete mellan svenska underklädesmärket Allvar Underwear och modejätten Gina Tricot tar sikte på att bidra till den utvecklingen. De har tagit fram en kollektion med toppar och underdelar som är tillverkade av restströmmar från skogen och det går att följa råvaran hela vägen fram till plagg i butik.

Niklas Gilmark. Foto: Clément Morin

– Det finns ett stort intresse från konsumenthåll att köpa kläder från den svenska skogen men idag är det extremt svårt för konsumenter att göra aktiva val. Vi har obefintlig insyn i leverantörskedjan och när plagget väl nått butiken är det nästan alltid omöjligt att veta varifrån råvaran kommer. Spårbarhet är nyckeln till medveten konsumtion, säger Allvar Underwears grundare Niklas Gilmark.

Gina Tricot: ”Kunskapen vi behöver för att utmana oss själva”

Rebecca Watkins. Foto: Gina Tricot

Cellulosan som används för att tillverka kollektionen kommer från Niklas hemtrakter i Ångermanland och tillverkas av Domsjö Fabriker, av restprodukter från sågverk och klenved. Viskosgarnet tillverkas sedan i Tyskland, tyget stickas i Österrike och kläderna sys upp i Borås.

– I samarbetet med Allvar Underwear får vi en spårbar leverantörskedja där varje del i ledet dessutom finns i vår närhet. Det ger oss den kunskap vi behöver för att utmana oss själva och driva hållbarhetsfrågorna längre ner i leverantörskedjan, säger Rebecca Watkins, hållbarhetschef Gina Tricot.

Stödet från BioInnovation viktigt för att våga

Bild: Gina Tricot

Det var när Niklas Gilmark var student på Handelshögskolan i Stockholm som han fick upp ögonen för allt som går att göra med skogsråvara. Några år senare, när klädmärket HOPEs grundare Stefan Söderberg gått in som partner, bestämde han sig för att satsa och Allvar Underwear grundades.

– Engagemanget från en så väletablerad person i modebranschen och att i nästa steg få stöd från BioInnovation blev viktiga bekräftelser på att affärsidén var värd att vidareutveckla. Jag är otroligt stolt över att det har lett fram till samarbetet med Gina Tricot och att vi har lyckats ta hem hela leverantörsledet till Europa samtidigt som vi kan hålla en konkurrenskraftig prisnivå, säger Niklas Gilmark avslutningsvis.