Första batcherna med Renol klara

Renol, som även går under namnet bioplasten från skogen, finns slutligen ute på marknaden. De första batcherna lämnar snart Kistabaserade Lignin Industries (tidigare RenCom) för att fraktas till en kund ute i Europa. Det skriver Skog Supply.

– De första kommersiella batcherna lämnar vår enhet i Knivsta inom kort. Mottagarna är kompounderingsföretag ute i Europa, säger Thomas Roulin, internationell produktchef för Lignin Industries, till Plastforum, en systertidning till skog-supply.se.

Exempel på användningsområden där materialet kan användas tillsammans med plast är applikationer som filmer, formsprutat formgods eller som ett fyllnadsmaterial för konstgjorda fotbollsplaner istället för icke nedbrytbara gummigranulat.

Under 2020 tog produktionen av Renol fart och inledningsvis kommer Lignin Industries kunna tillverka drygt 1000 ton per år.

Framtagningen av Renol har bland annat gjorts med hjälp av finansiering från BioInnovations hypotesprövningsspår. Projektet hette Renol – bioplatsen från skogen, och pågick från augusti 2018 till december 2020 med en totalbudget på över 11 miljoner kronor.

Målet med projektet var att ta fram en bioplast av lignin som kan användas av plastindustrin och på så sätt successivt minska mängden fossila- och ej nedbrytningsbara material i tillverkningsledet.