De vill göra metallock av papper

Glasburkar med metallock är det självklara sättet att förpacka sylt och många andra livsmedel. Men att locket är fossilbaserat och inte återvinns i vidare omfattning får alltfler varumärken att efterfråga mer klimatsmarta alternativ. Nu testar en svensk aktör att göra lock av pappersfibrer istället.

BioInnovation-projektet som utvecklar en ersättare till metallock har fått en flygande start:

Lars Sandberg. Foto: Blue Ocean Closures

– Projektet är i ett tidigt skede men har kommit framåt oväntat snabbt. Redan nu ser vi att vårt lock av pappersfibrer kan efterlikna metallockets mekaniska egenskaper väldigt bra. Här har vi potential att ta fram ett lock med reducerad vikt och avsevärt lägre koldioxidavtryck, till ett konkurrenskraftigt pris. Vi märker av ett stort intresse från varumärkesägare globalt, säger Lars Sandberg, vd Blue Ocean Closures som driver BioInnovation-projektet.

Värmländska Blue Ocean Closures har utvecklat en 3D-formningsprocess för att tillverka förslutningar av träråvara. Att ersätta de fossilbaserade metallocken med biobaserade och nedbrytbara lock som dessutom återvinns i högre utsträckning än metall skulle innebära en väsentlig klimatbesparing, potentiellt mer än 500 000 ton koldioxidekvivalenter per år.

Samarbetar med lokal syltproducent

Fiberlock. Foto: Blue Ocean Closures

Utvecklingsarbetet inom projektet sker i samarbete med RISE och Torsbybaserade Swed-jam som tillverkar bland annat marmelad och sylt. Nu när de mekaniska egenskaperna presterar bra är nästa steg att fokusera på funktionaliteten i tillverkningen och kundens produktion.– Teknikutvecklingen i det här projektet är riktigt spännande. Det ska bli intressant att se vilka fördelar som kan uppnås ur ett miljö-, kostnads- och marknadsperspektiv, säger Birgitta Björk, vd på Swed-jam.

”Utan stödet från BioInnovation hade vi inte tagit steget”

Fördelen med metallock är att de är standardiserade och inte behöver anpassas till varje kunds specifika produkt. Men att Blue Ocean Closures skulle ge sig på ett projekt som går ut på att ersätta metallock var ingen självklarhet. De har fokuserat på att ersätta plastförslutningar och det med framgångsrika resultat. I slutet av 2022 öppnade de sin första produktionslinje i Säffle.

– Avgörande för beslutet var samarbetet med Swed-jam i egenskap av lokal, ambitiös aktör och möjligheten att gå in i ett BioInnovation-projekt tillsammans. Utan stödet från BioInnovation hade vi inte tagit steget och testat ny mark. Med tanke på hur väl projektet har utvecklats hittills var det helt rätt väg att gå, säger Lars.