Biosorbe bygger produktionsanläggning i Värmland

Nu är det klart att företaget Biosorbe, som utvecklat den unika oljeabsorbenten GreenAll som görs av förnybar skogsråvara, bygger en fabrik i Sunne. Det skriver Nya Wermlands-Tidningen.

Planen är att fabriken i Sunne, samma ort som Biosorbe redan har sin pilotanläggning, på sikt ska sysselsätta ett tiotal personer. Samtidigt väljer företaget att flytta sin administrativa verksamhet från Stockholm till Innovation Park, Karlstad.

–  Vi upplever att Värmland blivit navet i den skogliga bioekonomin. Vi vill vara med där det händer. Tidigt fick vi också kontakt med Paper Province som hjälpte oss vidare till Rottneroskoncernen i Sunne, säger Biosorbes vd Lars-Erik Sjögren i en intervju med Nya Wermlands-Tidningen.

Biosorbe vill med sin unika produkt GreenAll, baserad på cellulosa, erbjuda ett hållbart alternativ till dagens oljebaserade produkter. Till skillnad från konkurrenternas produkter, där oljan som samlas upp oftast bränns, tillåter GreenAll att tillvara den olja som spillts ut. På så sätt menar Lars-Erik Sjögren att allt blir cirkulärt.

– Vi ser framför oss en stor marknad för sanering av små och stora oljespill och även oljesanering ute i haven. Allt bygger på mekanisk massa från Rottneros Bruk i Sunne, säger Lars-Erik Sjögren till Nya Wermlands-Tidningen.

I dagarna kommer Biosorbe också att få elva nya delägare efter en nyemission som uppgår till tio miljoner kronor.

 

Läs även: Produkten Green All suger upp olja utan att suga upp vatten