Impact Innovation: Net Zero Industry 2025
- Sista ansökningsdag 27 augusti 2025
För att möjliggöra omställningen till en mer hållbar svensk tillverkningsindustri med nettonollutsläpp av växthusgaser behövs en radikalt mer effektiv resursanvändning. Syftet med utlysningen är att finansiera projekt som ska bidra till Net Zero Industry:s mission om en konkurrenskraftig och resilient svensk tillverkningsindustri med nettonollutsläpp av växthusgaser 2040.
Vad kan man söka stöd för?
Utlysningen fokuserar på tillverkningsindustrin. Med tillverkningsindustri menas företag som utför diskret tillverkning. Här ingår även produktdesign, relaterade tjänster samt tillverkningsrelaterad cirkulär verksamhet. Tillverkningsrelaterade cirkulära aktiviteter inkluderar återtillverkning, renovering, reparation, demontering och återanvändning. Samma eller annan användning som utförs på ett sätt som liknar diskret tillverkning.
Projektförslag som bidrar till ett eller flera av nedanstående delområden kan söka:
- Resurseffektiva och resilienta värdekedjor för radikalt minskade växthusgasutsläpp inom tillverkningsindustrin.
- Resurseffektivitet och resiliens genom industriell återcirkulering av produkter och komponenter.
- Resurseffektivitet och resiliens inom produktutveckling och produktion av elektronik.
Utlysningen är öppen för två typer av projekt: genomförbarhetsstudier samt forsknings- och innovationsprojekt.
Hur mycket kan man söka?
Projekt som avser genomförbarhetsstudier kan söka maximalt 1 miljon kronor i bidrag med upp till 80 procents stödnivå. Projekttiden är upp till 18 månader.
Forsknings- och innovationsprojekt kan söka maximalt 6 miljoner kronor i bidrag med upp till 50 procents stödnivå. Projekttiden är upp till 3 år.
Vem kan söka?
- företag (juridiska personer)
- offentlig sektor
- universitet och högskolor
- forskningsinstitut
- övriga aktörer med anknytning till tillverkningsindustrin)
I projekten ska minst tre organisationer delta som projektparter.
Minst en part ska utgöras av antingen en potentiell behovsägare inom tillverkningsindustrin (potentiell kund/användare av projektets resultat) eller en lösningsägare inom tillverkningsindustrin (tillverkare/leverantör av lösningen). Minst en part ska vara en forskningsaktör från universitet, högskola eller forskningsinstitut.
För att komma vidare till utlysningen på Energimyndighetens webb, använd den gröna länkknappen uppe till höger på denna sida.