Tillbaka till alla Utlysningar

Biobaserade produktionsprocesser för en hållbar och konkurrenskraftig bioekonomi

  • Informationsmöte 3 juni
  • Sista dag för ansökningar: 9 september 2025, kl. 14.00.

Den svenska biobaserade industrin, som baserar sin produktion på råvara från skogsbruket, jordbruket, fiskerinäringarna och vattenbruket samt restströmmar i dess efterföljande värdekedjor, behöver utveckla effektivare och mer hållbara produktionsprocesser för att dess produkter ska kunna vara konkurrenskraftiga. Den här utlysningen från Formas vänder sig till aktörer i den biobaserade sektorn som i samverkan med minst två parter från näringslivet vill utveckla biobaserade produktionsprocesser.

Det finns en betydande potential att utveckla den svenska bioekonomin på ett sätt som kan generera många nyttor för samhället. En begränsade faktor för bioekonomins utveckling och tillväxt är att många biobaserade produktionsprocesser är ineffektiva och förknippade med höga kostnader vilket hämmar satsningar på biobaserade produkter. Processerna behöver bli mer resurseffektiva och kostnadseffektiva för att bioekonomin ska kunna utvecklas på ett hållbart sätt och för att konkurrenskraften ska kunna stärkas.

Syftet med denna utlysning är att utveckla nya eller vidareutveckla redan etablerade biobaserade produktionsprocesser så att produkterna kan bli mer hållbara och konkurrenskraftiga.

Vad kan man söka stöd för?

Utlysningen vänder sig till aktörer i den biobaserade sektorn med verksamhet i Sverige som i samverkan vill utveckla biobaserade produktionsprocesser.

Vem kan söka?

Företag, offentlig verksamhet, universitet, högskolor och forskningsinstitut kan söka medel i utlysningen. Minst tre parter ska delta i en ansökan, varav minst två ska komma från näringslivet.

Hur mycket medel kan sökas?

1 miljon till 4 miljoner kronor kan sökas för projekt som ska genomföras inom ett till tre år. Projektet ska medfinansieras av näringslivsparter med minst 50%

Utlysningen är den första inom ramen för Biosociety, ett nytt forsknings- och innovationsprogram om cirkulär bioekonomi. Programmet ska bidra till att utveckla en mer resurseffektiv, motståndskraftig och konkurrenskraftig bioekonomi i hela landet. Det innebär att biobaserade råvaror och restströmmar tas om hand på ett effektivt och hållbart sätt, en hög grad av cirkularitet, högre förädlingsvärden i de biobaserade branscherna och en ökad självförsörjning av varor och tjänster som är kritiska för bioekonomins utveckling. För att nå detta krävs samverkan mellan företag inom bioekonomin och andra relevanta aktörer, stärkt regionalt, nationellt och internationellt samarbete och en stärkt kompetensförsörjning. Programmet omfattar sektorsöverskridande och tvärvetenskapliga aktiviteter inom en rad sektorer, såsom skog, lantbruk, livsmedel, de blå näringarna, kemiteknik samt textil och mode.

Läs mer i informationen på Formas webbplats.