Styrning via skogsmolnet – Avancerad virkesstyrning för ökat utbyte av långlivade skogsprodukter

Virkesstyrning syftar till att tillfredsställa önskemål vad gäller de skogliga produkter som levereras till sågverk, massabruk och kraftvärmeverk. Utfallet av skogliga produkter avgörs under apteringen, då de avverkade stammarna förädlas till sågtimmer, massaved och energived av olika längd och diameter.

Dagens virkesstyrning kan beskrivas som likformig eftersom apteringen styrs på samma sätt oberoende av den skog som ska avverkas. Detta begränsar möjligheten att fullt ut utnyttja stammarnas grövsta delar till sågtimmer. Specialister inom virkesstyrning ser en potential att öka utbytet av sågtimmer genom att bättre utnyttja skogens variation. Att öka andelen stamvolym som tillreds till sågtimmer, ligger i såväl skogsindustrins och skogsägarnas, som i klimatets och samhällets intresse. Sågtimret är nämligen både ekonomiskt värdefullt och koldioxidbindande, eftersom det i hög utsträckning blir en långlivad skogsprodukt.

Därför är detta viktigt

Målet för detta projekt är att utveckla metodik för avancerad virkesstyrning som tillåter viss anpassning av apteringen till avverkningsområdet och därmed kan maximera sågtimmerutbytet med större frihetsgrader. Idén vilar på och utnyttjar den omfattande digitalisering som pågått inom virkesstyrningsområdet under de senaste 30 åren – inte minst införandet av den branschgemensamma infrastrukturen för insamling av standardiserade data och kommunikation med skogsmaskiner.

Resultatet av projektet utgör ett gott exempel på den innovationsmöjlighet som uppstår när skogliga data och tekniker, som länge funnits tillgängliga och i många fall implementerade hos företag och organisationer inom skogsindustrin, sammankopplas. Att lyckas sammankoppla befintliga data och tekniker är sannolikt en nyckel för fortsatta framsteg inom virkesstyrningsområdet. En förhoppning är därför att projektet ska inspirera till och öppna för ytterligare innovationer.

Förväntat resultat

Det förväntade resultatet är ett prototypverktyg där metodiken för avancerad virkesstyrning finns implementerad. Projektet har sitt fokus på användbarhet, vilket innebär att såväl verktyget som bakomliggande metodik ska vara möjlig för projektets behovsägare – främst specialister inom virkesstyrning – att använda, förstå och ta till sig.

Starkt talande för projektets potential att göra en betydande förflyttning i teknisk mognadsgrad (TRL 2-6) är att många digitala byggstenar redan finns på plats hos behovsägarna. Engagerade industriparter gör dessutom att utvärdering av delresultat kan göras tätt och utan fördröjning.

Deltagare

Skogforsk, JDA Forest, Södra Skogsägarna och SCA Skog.

Budget & tidplan

Projektet har en total budget på 5,5 MSEK och kommer att pågå under 2 år – från juli 2024 till juni 2026.