Projektet pågick mellan maj 2022 och november 2023.
Projektet ville bidra i omställningen till en biobaserad samhällsekonomi genom valorisering av en underutnyttjad ström (uttjänt jäst) och tillgängliggörande av ett biobaserat alternativ till råvara (jästprotein). I ett första steg användes råvaran för tillverkning av limmade träprodukter och förpackningar, och på längre sikt var tanken att det skulle kunna användas bland annat till bindemedel för 3D-printing.
Deltagare
Spendrups Bryggerier AB, Ragn-Sells Recycling AB, Akzo Nobel Adhesives AB, Byggelit AB, DS Smith Packaging Sweden AB och RISE Research Institutes of Sweden AB.
Budget
Projektet hade en total budget på 3 MSEK.
Därför var detta viktigt
Projektet prioriterade att skapa ett värdenätverk samt att etablera och utvärdera en utvinningsprocess. Detta var i förlängningen en förutsättning för att ytterligare industrier skulle våga/kunna ansluta och bidra till ökad resurseffektivitet, cirkularitet och nyttjande av biobaserade råvaror och material. En annan viktig aspekt var naturligtvis att nyttja en underutnyttjad ström och skapa en ny biobaserad råvara och på så sätt kunna ersätta fossilbaserade komponenter.
Förväntade resultat
Förhoppningen var att projektet ska leda till en förändring av producentbeteende, som med rätt kommunikation i sin tur resulterar i ett förändrat kundbeteende. Utöver det förväntades projektet leda till förändring vad gäller råvaruutvinning, samt till flera tekniklösningar, såsom tillverkning av jästbaserat lim.
Projektets bidrag till en biobaserad samhällsekonomi
Projekts resultat skulle kunna bidra till omställningen till en biobaserad samhällsekonomi genom valorisering av en underutnyttjad ström (uttjänt jäst) och tillgängliggörande av ett biobaserat alternativ till råvara (jästprotein) för, i första steget, tillverkning av limmade träprodukter och förpackningar, och på längre sikt till exempelvis bindemedel för 3D skrivning.
Resultaten i projektet har potential att bidra till flera av FNs mål för hållbar utveckling. Bland annat till att uppgradera industri för ökad hållbarhet (delmål 9.4) genom att inkludera aktörer längst den nya värdekedjan som behövs för att hantera uttjänt jäst, samt till att förbättra resurseffektiviteten i produktion (delmål 8.4) genom att omvandla en restström till industriellt användbara biobaserade produkter och utvärdera teknoekonomi.
Konkreta resultat och leverabler
- Olika metoder för att separera vattnet från den uttjänta jästen utifrån funktionalitet och hållbarhetsaspekter har utvärderats. Projektet har tittat på industriellt relevanta och uppskalningsbara processer och behandlat upp till 500 l med lyckat resultat, vilket gav 45 kg jäst med hög torrhalt.
- Substitution av kommersiellt lim för spånskivor med upp till 50 % jäst.
- Substitution av kommersiellt lim för tillverkning av wellpapp med upp till 30 % jäst.
- Wellpapp tillverkad i pilotskala (1 x >50 m) med 30 % uttjänt jäst.
- Spånskiva (0,5 x 0,5 m2) tillverkad med kommersiellt lim substituerad med upp till 50 % uttjänt jäst.
Resultatens effekter och potential
Projektets omedelbara effekt är att ett av företagen kan utöka sitt erbjudande kring återvinning av vätskerika organiska biprodukter.
En annan effekt är att en av projektparterna har framgångsrikt provkört ett för dem inte tidigare testat kommersiellt limsystem i sin fullskaliga tillverkning.
Projektets resultat har gett en tydligare bild av hur potentialen ser ut och vilka tekniska lösningar som är värda att satsa på framåt.
Samhälleliga förutsättningar
Inga som projektet förutser i nuläget.
Extern synlighet
Kommunikation av projektet har skett löpande via respektive projektpartners kommunikationskanaler, både externt och internt. Bland annat fick det pressmeddelande som publicerades av Spendrups, och speglades av RISE, vid projektstart bra uppmärksamhet. En artikel om arbetet i projektet kommer publiceras av RISE i en skrift om vad som sker inom träområdet.
Nästa steg
Vi har vid projektslut ett bra underlag för att alla deltagande parter ska kunna ta ett beslut kring inriktning för fortsatt arbete. Vi har i flertal spår att följa upp, varav ett är mer moget och närmare implementering, och ett som behöver utforskas vidare (lägre TRL). Konkreta idéer finns också för att utforska ytterligare applikationer av uttjänt jäst och dess komponenter.