
Bild från projektet.
Projektet pågick mellan oktober 2022 och januari 2024.
Projektet DoubleBio avsåg utveckla en textilfiber som är både biobaserad och är biologiskt nedbrytbar i hav och mark. En sådan fiber skulle vara särskilt användbar i engångstextilier såsom jordbrukstextilier, förpackningar, våtservetter, blöjor och ansiktsmasker. Dessa produkter är vanligtvis baserade på icke-nedbrytbara fossilbaserade polymerer som polypropen och polyester.
I Sverige går mycket av våra förbrukade plastmaterial och textilier till energiåtervinning, men i många europeiska länder är deponering vanligare med risk för nedskräpning i natur och hav. Textilier som är biologiskt nedbrytbara bidrar till att minska förekomst av mikroplast i naturen, och möjliggör kompostering.
I detta projekt skulle textilfibrer tillverkas genom smältspinning, vilket är den vanligaste fiberspinningsmetoden inom textilindustrin. Det nyutvecklade materialet var tänkt att ersätta fossilbaserad polymer, framför allt polypropen, och därigenom ge effekter som minskade nettoutsläpp av koldioxid.
Deltagare
Skarp Engineering, Gaia Biomaterials, Tenowo GmbH, BCC AB och RISE Research Institutes of Sweden AB.
Budget
Projektet hade en total budget på 4,8 MSEK.
Därför var detta viktigt
Projektet DoubleBio syftade till att utveckla textilier av biobaserad råvara, som också är biologiskt nedbrytbara i hav och mark. Materialet förväntades kunna ersätta fossilbaserad textil, särskilt fiberduk av polypropen, och skulle utvärderas främst i textilprodukter för engångsbruk (jordbrukstextilier, emballage, våtservetter, ansiktsmasker) som är svåra att materialåtervinna.
Förväntade resultat
- Ett recept på ett nytt polymermaterial som skulle kunna utgöra råvara för biobaserade och biologiskt nedbrytbara textilfibrer, och en fiberspinningsprocess lämplig för det nyutvecklade materialet.
- Produktexempel framställda av nonwoven-material som skulle vara baserade på de nyutvecklade fibrerna.
- En analys av miljöpåverkan som avsåg projektets produktexempel, där de skulle jämförs med motsvarande kommersiella material.
Projektets bidrag till en biobaserad samhällsekonomi
Projektmålet som sattes från start, att kunna utveckla en biobaserad och biologiskt nedbrytbar smältspunnen fiber är uppnått. Projektets långsiktiga effekter förväntas ligga i främst en utveckling inom bioekonomin, där biobaserade och bionedbrytbara material och produkter kan erbjudas, som substitut för vanligtvis fossilbaserade produkter. Därmed kan det ge effekter såsom minskade nettoutsläpp av koldioxid och minskad förekomst av mikroplaster i naturen. Projektets resultat kommer särskilt att bidra till FNs mål nr 9 (Hållbar industri, innovationer och infrastruktur), nr 12 (Hållbar konsumtion och produktion), nr 13 (Bekämpa klimatförändringarna) och nr 14 (Hav och marina resurser).
Konkreta resultat och leverabler
Projektet har kunnat visa på resultat i form av en biobaserad och biologiskt nedbrytbar polymer som modifierats för att passa i smältspinning. Projektet har även kunnat visa på lyckad efterbehandling och framtagande av en demonstrator för odlingstester. En inledande utvärdering av nedbrytning har påbörjats. Försök att skala upp processen från labbskala till pilotskala har också visat lovande resultat. Ett fokus har legat på engångsprodukter, som ofta kan hamna i naturen, där goda resultat kunnat uppvisas inom odlingsindustrin. Projektresultatet kommer även kunna ligga till grund för framtida projekt, där en utveckling från labbskala till pilotskala kan göras, för att komma närmare en kommersialisering på sikt.
Resultatens effekter och potential
Projektets resultat kan ligga till grund för framtida projektuppslag eller samarbete mellan de ingående parterna. Att förstå processegenskaper och hur väl nya polymerer kan appliceras i befintliga processer kommer spela en stor roll. Inte minst för att fortsätta arbetet med att uppnå en hållbar bioekonomi samt att fortsätta sträva mot de globala hållbarhetsmålen.
Samhälleliga förutsättningar
Ingången för projektet pekade på lagstiftning och förordningar angående engångsplast som baseras på ”Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/904 om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön” håller på att tolkas i Sverige där Miljödepartementet har tagit fram Promemoria M2020/02035 ”Genomförande av EU:s engångsplastdirektiv och andra åtgärder för en hållbar plastanvändning”. Följande citat är hämtat ur promemorian: ”Denna systemförändring och materialersättning syftar också till att främja biobaserade alternativ och en innovativ bioekonomi, vilket skapar nya möjligheter för företag och ökar konsumenternas möjlighet till att enklare göra bättre val utifrån miljöpåverkan”. Projektresultatet kan således bidra med ytterligare en pusselbit för att klara omställningen till en bioekonomi både ur svenskt och internationellt perspektiv. Ett samhälleligt hinder kan finnas i synen på plast, där en nyanserad bild saknas. Det behövs en uppfattning som tar hänsyn till både fossil- och biobaserad plast, men även biologiskt nedbrytbar plast. Ofta görs ingen skillnad, utan plast anses vara plast.
Extern synlighet
Under Trä & Teknikmässan 2022 hade parterna med information i presentationen av projektet på Bygga i Trä-scenen och i IsoTimbers monter där det visades upp demonstratorer och information om projektet.
Exempel på nyhetsmaterial om projektet:
Genombrott för fossilfri plywood och byggelement (moelven.com)
100 % fossilfria byggskivor och byggelement
Stora Enso collaborates to make 100% fossil-free construction boards and elements
Genombrott för fossilfri plywood och byggelement – svenskbyggtidning
Framgång för mer klimatvänliga väggmaterial – BioInnovation
Presentation av projektet på RISE Textile Summit i mars 2024 samt på BioInnovations konferens under november 2024. Spridning av projektet har även gjorts på LinkedIn och på projektets hemsida på ri.se.
Nästa steg
Det finns, vid projektavslut, intresse för följdprojekt med syfte att validera och vidareutveckla projektets resultat finansierat av ingående projektparter.