Projektet pågick mellan november 2023 och maj 2024.
Projektet ämnade utvärdera om innovativ biobaserad skidvalla kan ge motsvarande glid som konventionell traditionell skidvalla som i huvudsak innehåller restprodukter från petroleumindustrin. Om projektet skulle vara lyckosamt och likvärdiga produkter skulle kunna utvecklas från miljövänliga och biobaserade alternativ så skulle nyttan bestå i att högkvalitativa produkter med de önskade egenskaperna kan produceras utan de negativa miljökonsekvenserna för både mark och vatten, vilket skulle utgöra en vinst för samhällsekonomin som då kan lägga resurser på andra områden där utvecklingsbehov för omställning krävs.
Vallakokokerskan hade vid projketets start en första prototyp på en biobaserad skidvalla baserat på ett flertal komponenter i olika sammansättningar. Men även om matrisen var biobaserad så fanns det fortfarande vidareutveckling att göra för att testa olika blandningar av de ingående komponenterna för att nå önskade egenskaper. Målet var att ta fram en matris som är bionedbrytbar och som har bra hydrofobicitet, d.v.s. är vattenavstötande i sig självt. De framtagna skidvallablandningarna skulle testas avseende vattenkontaktvinkel samt bionedbrytbarhet på RISE.
Projektet upprättade fyra olika arbetspaket för att titta på och jämföra Vallakokerskans vallor som är tillverkade enbart av naturliga vaxer ställt mot konventionell skidvalla som i huvudsak innehåller petroleum-kolväten. Hypotesen var att biobaserad skidvalla kan vara lika bra eller bättre vad gäller önskvärt glid för skidåkare och vara bättre för miljön vad gäller biologisk nedbrytbarhet.
Deltagare
Vallakokerskan AB och RISE AB.
Budget
Projektets budget var 806 000 SEK.
Därför var detta viktigt
Det finns en ökande efterfrågan hos konsumenter efter miljövänliga alternativ inom flertalet segment. Det bästa sättet att sälja produkter är att de fungerar på ett tillfredsställande sätt, det vill säga ger skidorna ett bra glid (låg friktion mellan skida och snö). Om produkter av hög kvalitet skulle erhållas så kommer både fler skidåkare köpa produkter och bli återkommande kunder.
Förväntade resultat
Om hypotesen skulle bevisas skulle skidvallatillverkning med ämnen som är biologiskt nedbrytbara och har kortare halveringstid medföra en minskad miljöpåverkan som bidrar positivt till utveckling för samhällets hållbarhetsmål.
Konkreta resultat
Hypotesen att biobaserad valla bryts ner snabbare än konventionell skidvalla och skapar en bättre miljö för mikroberna i marken är bekräftad. Att kunna utveckla och producera biobaserad valla med likvärdiga glidegenskaper som konventionell skidvalla har också kunnat bekräftas. Att ta ett steg från fossila ingredienser är ett steg i rätt riktning enligt Agenda 2030 framför allt vad gäller ”Ansvarsfull konsumtion och produktion”. Hypotesprövningen har fallit väl ut och biobaserad skidvalla bidrar till minskat utsläpp av fossila kolväten. Ta del av projektets rapport med ISBN 978-91-89971-12-7 för fullständiga detaljer och rapportering.
Extern synlighet
Intervju i Ny Teknik https://www.nyteknik.se/innovation/glidtest-pagar-hon-utmanar-vallajattarna-med-biobaserad-skidvalla/4237232
Intervju i SVT Lokala nyheter https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/erica-tillverkar-vaxtbaserad-skidvalla-forstor-inte-miljon?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1PDjppbw5KaWuMWOotPjm9BHCHZFez3SH6TH1o0lR4OASpF_vaZP6n2sc_aem_hHGZAzmbsCLMtGYKtWeUBQ
Presentation på Mötesplats Lycksele https://motesplatslycksele.se/
Nästa steg
Småskalig försäljning har initierats genom återförsäljare och egen webshop. Marknadsstrategi och plan är under utveckling för att kunna skala upp och producera och öka försäljningen.
Fortsatt produktutveckling med stöd från underlaget rörande ingredienser i avslutad hypotesprövning.
Nytt projekt om biologiska additiv kan tillsättas för produktutveckling är under uppstart tillsammans med FoU rådet på RISE Processum.