Wargön Innovations test- och demoanläggning invigd

Den nya test- och demoanläggningen, som invigdes den 15 augusti, är en stor satsning för utveckling av framtida material.

– Det här är en verksamhet som kan bli Sveriges nästa industriella revolution. Vem vet, om tio, femton år kanske detta är det stora industriklustret efter fordonsindustrin, sade infrastrukturminister Tomas Eneroth vid sitt invigningstal.

– Det gäller nu att ha modet att satsa på rätt sätt och ha en god samverkan mellan aktörerna, vilket man ju redan har. Staten är med, kommuner, regionen, näringslivet och akademin. Och som företagare gäller det att kolla på Wargön Innovation. Stämmer detta med den produktutveckling man håller på med, ja då är det lika bra att kasta sig in och vara med – för att kanske så småningom slå omvärlden med häpnad, sade Tomas Eneroth.

Flera projekt redan igång

Wargön Innovations test- och demoanläggning har ytor för produktion, labb, produktvisningar och kontor och är central för Wargön Innovations satsning på att möjliggöra produktion av framtidens material. Redan idag pågår flera projekt som kommer att ta plats i de nya lokalerna. Bland annat kring produkter inom sjukvård och jordbruk. Inom det nystartade projektet WargoTex kommer man driva utveckling av storskaliga system och sorteringsteknologier för återbruk och återvinning av uttjänta textilier.

– Samhället behöver mer cirkulära materialflöden. Därför behöver vi utveckla och kommersialisera materialinnovationer från förnybara och återvunna råvaror, säger verksamhetsledare för Wargön Innovation, Maria Ström i ett pressmeddelande.

Drivkraft för omställning 

Test- och demoanläggningen blir en viktig del av Wargöns Innovations- och Industripark som täcker ett område på över 200 000 kvadratmeter vid Göta Älv. Anläggningen är den första på området sedan pappersbruket i Vargön lades ner för tio år sedan. Ambitionen är att de nya verksamheterna i parken ska driva på omställningen till en mer biobaserad ekonomi.

– Vänersborg satsar strategiskt på att etablera en hållbar industri. I framtiden hoppas jag att vi får se många klimatsmarta produkter som tillverkas i Vänersborg på marknaden, säger Marie Dahlin, kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg.

Wargön Innovation kommer att driva anläggningen som finansieras av Tillväxtverket (EU:s regionalfonder), Vänersborgs kommun och Västra Götalandsregionen. Innovatum AB är huvudman för verksamheten.

– Att test- och demoanläggningen nu står på plats stärker det arbete som sker inom Wargön Innovation och Västra Götaland för att skapa en mer hållbar produktion genom att ta innovationer vidare från labb till marknad, säger Martin Wänblom, VD för Innovatum.

Länk till Wargön Innovations webbplats.