Världens modernaste kartongmaskin invigd

Den 3 oktober invigdes världens modernaste kartongmaskin, KM7, vid Gruvöns Bruk. Bakom investeringen står BillerudKorsnäs som vill möta den globalt ökande efterfrågan på hållbara förpackningslösningar. Investeringen i den nya maskinen KM7 är företagets hittills största framtidssatsning och en av de största industriella investeringarna i Sverige de senaste åren.

Den 350 meter långa kartongmaskinen som väger 17 000 ton är en av de största i sitt slag i världen. När KM7 är i full produktion ska den leverera 550 000 ton kartong per år, vilket motsvarar 100 miljoner enliters mjölkförpackningar varje dygn. Den volymen beräknas vara verklighet år 2023.

Bild: BillerudKorsnäs

KM7 har förutom en hög produktionskapacitet även en högre grad av automatisering än sina föregångare och kan producera en bred palett av papperstyper – vätskekartong, white top kraftliner, carton board och cup stock, vilket blir till mjölkförpackningar, fruktlådor och ”finkartong” för exempelvis elektronik, parfym, choklad och whiskyflaskor.

Bild: BillerudKorsnäs

De produkter som tillverkas i maskinen kommer att bidra till att minska världens användning av fossilbaserad plast – vilket behövs då efterfrågan växer kring förnyelsebara, fossilfria material.

Läs mer om KM7.