Små och medelstora företag (SMF) har identifierats som en viktig grupp för utveckling av en cirkulär bioekonomi och BioInnovation önskar att tillsammans med RE:Source öka kunskapen om denna målgrupps behov.
BioInnovation är ett strategiskt innovationsprogram som erbjuder projektfinansiering och arrangerar samverkansmöjligheter för aktörer som vill accelerera en omställning till mer biobaserade och cirkulära lösningar. Programmet drivs av IKEM, TEKO och Skogsindustrierna. En områdesanalys inom BioInnovation syftar till att beskriva forskningsläget och identifiera FoU-behov inom strategiskt viktiga områden samt skapa en samling av aktörer som vill driva på utvecklingen.
Små och medelstora företag (SMF) har identifierats som en viktig grupp för utveckling av en cirkulär bioekonomi och BioInnovation önskar öka kunskapen om denna målgrupps behov. Bland annat behövs större kunskap om vilka regulatoriska och affärsmässiga hinder som SMF möter, vilken kunskap och insatser de saknar för att kunna gå över till biobaserade och cirkulära lösningar, samt vilka incitament som kan förmå denna företagsgrupp att ta ytterligare steg och driva på en fossilfri och cirkulär omställning. Syftet med områdesanalysen är primärt att beskriva utbildningsbehov inom gruppen SMF och vilka insatser som skulle vara effektiva i form av forskningsinsatser, samverkan och utbildning. Områdesanalysen kommer att bli ett inspel från BioInnovation och RE:Source till forskningsfinansiärernas kommande insatsprioritering.
Områdesanalysen om SMF:s behov i den gröna omställningen kommer att utföras under andra halvåret 2024.
Antalet SMF i Sverige är många. Denna områdesanalys avgränsas till SMF som vill bidra till och dra nytta av omställningen till en svensk cirkulär bioekonomi. Målgruppen avgränsas även till SMF inom den biobaserade industrin såsom kemi-, textil-. skogs- och trävaruindustrin.
Arbetet ska genomföras i två steg: först en bredare kartläggning i enkätform och sedan en fördjupning i form av fokusintervjuer eller rundabordssamtal
Projektmål
Projektets mål:
- Kartlägga utbildnings- och insatsbehov
- Identifiera önskade format för att ta till sig kunskap
- Identifiera incitament som kan gynna omställningen
- Identifiera regulatoriska och affärsmässiga hinder för omställning
- Identifiera forskningsfrågor för att öka möjligheten för SMF i omställningen till en cirkulär bioekonomi.
Genomförande
BioInnovation har tidigare drivit utbildningen BioLyftet som riktats mot SMF som vill ställa om till biobaserade och cirkulära material inom papper, textil och bioplaster. BioInnovation har också genomfört en seminariesatsning mot SMF om stödmöjligheter för utvecklingsprojekt. Re:Source har samlat kunskap kring företagens omställning i arbetet med ”Circular economy outlook report 2024” och ett avsnitt handlar om just SME och deras omställning. Uppnådda resultat i dessa projekt bör utgöra en grund för områdesanalysen.
I genomförandet av områdesanalysen ska projektet:
- Samla lärdomar från tidigare insatser inom BioInnovation och Re:Source
- Genomföra enkäter samt fokusintervjuer eller rundabordssamtal
- Ta fram en rapport för målgruppen finansiärer och framtida innovationsprogram.
- Genomföra ett seminarium för begränsad grupp om hur resultaten bör tas vidare.
Formalia
Intresserade utförare uppmanas att skicka en intresseanmälan till info@bioinnovation.se senast 9 oktober 2024. Intresseanmälan skall bestå av en beskrivning de kompetenser som kommer att vara delaktiga, angreppsätt till uppgiften, samt en tydlig tidsplan med förväntad tidsåtgång åskådliggjord.
Uppdragsgivaren förväntar sig att ha en tät dialog med utföraren för att kunna följa framdriften på ett konstruktivt sätt.
Preliminär projektstart: 2024-10-20
Projektavslut: 2025-01-31
Budget: Total kostnad ca 200 kSEK
Utförare utses av BioInnovation baserat på tydlighet i angreppssätt och kompetenser som utföraren har tillgång till samt tydlighet i tidplanen.
Styrgrupp
- Sverker Danielsson, ordf
- Klas Cullbrand, RISE
- Lena-Marie Jensen, Textilhögskolan