Tre aktörer bakom 100 procent förnybar kartong

Tillsammans med det norska företaget Elopak samt Dow har UPM Biofuels tagit fram en 100 procent förnybar kartong som både är återvinningsbar och ansvarsfullt tillverkad, berättar företaget i ett pressmeddelande.

Förutom förnybar diesel producerar UPM Lappeenranta Biorefinery förnybar nafta – ett användbart råmaterial för tillverkning av bioplaster. Det kan omformas till förnybar harts som används för att tillverka bioplaster, som exempelvis används i förpackningsindustrin.

Att välja rätt förpackningslösning kan göra stor skillnad. Dryckesförpackningar lämnar minst koldioxidfotavtryck av alla förpackningar med flytande livsmedel som finns på marknaden idag. Nu kan till och med plastbeläggningen på förpackningarna vara träbaserad – med förnybar polyetylen som minskar fotavtrycket ytterligare.

– För varje ton av UPM:s träbaserade nafta som Dow omvandlar till bioplast minskar vi användningen av fossila råvaror med ett ton. ISCC Plus-certifieringen verifierar värdekedjans hållbarhet, förklarar Sari Mannonen, vice VD på UPM Biofuels i pressmeddelandet.

Skapandet av 100 % träbaserade förpackningar är ett bra exempel på samarbete över hela värdekedjan för att hitta hållbara lösningar.

Det norgebaserade företaget Elopak förser kunder runtom i världen med 15 miljarder förpackningar varje år.
– På Elopak söker vi ständigt efter nya sätt att minska koldioxidfotavtrycket från våra förpackningar. Tack vare vårt samarbete med Dow och UPM Biofuels kan vi nu ersätta fossilbaserat polyetylen med en 100 % träbaserad lösning – och vi kan tillverka helt förnybara förpackningar utan att tumma på kvaliteten, säger Kristian Hall, Director of Corporate Environment på Elopak i pressmeddelandet.

UPM Biofuels är en av få producenter av förnybar nafta.
– Vi är väldigt glada och stolta över det här samarbetet och möjligheten att erbjuda högkvalitativt träbaserat råmaterial som kan ersätta fossila råvaror i förpackningar, säger Sari Mannonen.

Läs hela nyheten här.