”Skogen kommer få en större betydelse för hela vården”

Onskin är ett 3D-printat förband av nanocellulosa som ska förenkla behandlingen av svårläkta sår och ett av projekten som fått finansiering via BioInnovation och Vinnova. I en artikel publicerad av Skogsindustrierna berättar Paul Gatenholm att projektet nu tagit fram en första prototyp.

Ett 3D-printat patientspecifikt förband av nanocellulosa – varför behövs det?
– Svårläkta sår är otroligt kostsamt för sjukvården och samhället i stort. Så när Anna Elander, chef för plastikkirurgi på Sahlgrenska universitetssjukhuset, efterfrågade en lösning för sår som sitter på konkava områden exempelvis armbågen, näsan eller runt halsen ville vi testa att ta fram en produkt.

Hur ser förbandet ut?
– Vi har precis blivit klara med vår första prototyp och den består av fyra lager. Ett fuktgivande lager av nanocellulosa som skräddarsys efter sårets storlek och djup, ett absorberande lager av nanocellulosa som suger upp överflödig fukt, ett transparent fixeringslager som gör att man ser när det är dags att byta ut delar av förbandet och en stödstruktur som gör att plåstret fäster på konkava ytor.

Varför just nanocellulosa från skogsråvara?
– Förutom att materialet är förnybart, miljövänligt och ”cirkulärt” så har det otroligt bra egenskaper för människokroppen. Det är snällt mot huden, det är formbart och kan suga upp och ge fukt. Dessutom är det komposterbart, vilket innebär att vi kan ha ett klimatneutralt engångsalternativ inom sjukvården.

Läs hela artikeln hos Skogsindustrierna.

Läs mer i artikeln ”Onskin skapar skräddarsydda förband med 3D-printad nanocellulosa”.