Sara kulturhus vinnare i internationell arkitekturtävling för trähus

Sara kulturhus i Skellefteå har utsetts till vinnare i den internationella arkitekturtävlingen International Award for Wood Architecture som avgjordes på International Wood Construction Forum i Nancy, Frankrike, den 7 april, skriver Svenskt Trä i ett pressmeddelande.

– Utmärkelsen är ett bevis på att vi i Sverige idag kan bygga stort och hållbart i trä med arkitektur i internationell toppklass. Med sina 20 våningar är Sara kulturhus världens högsta träbyggnad i antal våningar och ett kvitto på svensk träindustris kompetens. Utmärkelsen visar att vi har kommit långt inom träbyggandet i Sverige, säger Alexander Nyberg, ansvarig för Nordens största arkitekturtidning Trä! och jurymedlem i International Award for Wood Architecture.

Det var i hård konkurrens med träbyggnader från hela världen som Sara kulturhus vann.

– Vi är otroligt glada och givetvis hedrade att ta emot det största internationella priset för arkitektur i trä! Med Sara kulturhus har vi visat att det går att bygga klimatneutralt i trä även i stor skala och det finns inga skäl att bortse från hållbara lösningar, säger Oskar Norelius från arkitektbyrån White, som tillsammans med Robert Schmitz är ansvarig arkitekt.

I Skellefteå möts beskedet om utnämningen med glädje:

–Det är fantastiskt roligt att Sara kulturhus vinner en internationell tävling av den här digniteten! För oss i Skellefteå går traditionen att bygga i trä långt tillbaka i tiden och det finns ett stort kunnande kring materialet. Att bygga i trä kändes därför naturligt men också modigt, utifrån innovationshöjden. Förhoppningen är att Sara kulturhus ska kunna fungera som inspiration och förebild när det gäller hållbart träbyggande, i såväl Skellefteå som i resten av Sverige och världen, säger Evelina Fahlesson (S), kommunalråd i Skellefteå.

Läs hela pressmeddelandet från Svenskt Trä

Foto: David Valldeby