Restströmmar populärt bland årets startups i Forest Business Accelerator

Komposterbara värmeljus, digital handel med ekosystem och nya värden från restströmmar är affärsidéer inom de fem startups som ingår i Forest Business Accelerator 2020. Just restströmmar är årets absolut starkast trend.

Forest Business Accelerator, med innovationsaktören Bizmarker, RISE Processum SCA och IBM som partners, arrangeras nu för fjärde gången. Fem startups med hållbara idéer för framtidens skogsindustri som gemensam nämnare deltar.

– Forest Business Accelerator har alltid handlat om hållbara idéer, men det har nått en helt annan dimension det här året. Vi ser innovationer där man hittar cirkulära lösningar för att ta hand om sådant som annars orsakar koldioxidutsläpp eller bara kostar pengar för industrierna att ta hand om, säger Regina Duymaz, affärsrådgivare på BizMaker och projektledare för Forest Business Accelerator till Papperochmassa.se.

Restströmmar inom skogsindustrin är populärt som affärsidé bland startupbolagen.

Här är de fem deltagande aktörerna 2020:

Big Akwa (Härnosand): Utvecklar ett system som kombinerar fiskodling med biorening i massaindustrin.

Sandtec (Örnsköldsvik): Ägnar sig åt förädling av bark där företaget genom en innovativ torkprocess som fördubblar energivärdet.

Jord Innovation (Östersund): Har utvecklat ett nytt värmeljus där koppen är producerad av förnybart material. Första prototypljusen levererades i november.

Skogr Kaupa (Lidköping): Molntjänst för skogsägare för ett lönsamt och hållbart skogsbruk med förmedling av ekosystemtjänster och spårbart virke från skogen.

Tebrito (Orsa): Har tagit fram en metod där mjölmaskar omvandlar bioslammet från massatillverkning till näring av olika slag.

Ansökan till nästa års accelerator öppnar i februari 2021.