Restströmmar från skog och jordbruk ska bli grön olja för drivmedelsproduktion

Hydrotermisk förvätskning, HTL, är en etablerad teknik som fått en renässans som metod att konvertera lignocellulosa till råolja. HTL-processen kan arbeta med allt som innehåller organiskt material och nu ska den utvecklas för fem olika svenska råvaror. Det betyder i praktiken att metoden kommer att finnas i olika varianter anpassade för halm, sågspån, bark, grot och flis.

Denna utveckling av HTL processen ingår som en del i BioEk2.0 Bättre valorisering av restströmmar, som är ett av innovationsprojekten inom BioInnovation.

Innovationsprojektet BioEk2.0 startade september 2017 och kommer att pågå i tre år. Inom BioEk2.0 finns sex delprojekt vilka syftar till att utveckla olika tekniker för att restströmmar från skogs- och jordbruk ska bli biodrivmedel, gröna kemikalier och material.

– HTL-projektet har samlat parter från hela värdekedjan, från råvaror till slutprodukt, berättar Anna von Schenck, projektledare på NiNa Innovation i ett pressmeddelande. Deltagande parter är Holmen, Lantmännen Agroetanol, RISE Processum, RISE ETC, RISE YP, SEKAB, Sveaskog och Övik Energi. Projektparternas intressen kommer att tillvaratas genom att RISE Processum i sin nya HTL-pilot kommer att ta fram råolja från de olika råvarutyperna som sedan uppgraderas av RISE ETC och RISE YP till en kvalitet som motsvarar den som behövs för att de ska kunna gå in i ett traditionellt oljeraffinaderi.

– Det finns en stor potential i att utveckla specifika HTL-metoder anpassade till respektive råvara, säger Tomas Gustafsson, seniorforskare på RISE Processum och som utöver mycket av det praktiska arbetet fungerar som koordinator för projektet.

Tomas Gustafsson, forskare på RISE Processum.

Tomas Gustafsson, senior forskare på RISE Processum, framför den kontinuerliga HTL-piloten. Fotograf: Jonas Forsberg

– Processum har investerat i en kontinuerlig HTL-pilot varför vi kommer att kunna få fram tillräckliga mängder råolja som kan testas i olika uppgraderingsmetoder i syfte att uppnå den kvalitet som krävs för vidare användning som råvara för biodrivmedel, gröna kemikalier och material. Det faktum att vi har med företag och forskningsinstitut som täcker hela värdekedjan gör det hela mycket intressant och lovande, säger Tomas Gustafsson.

HTL-projektet pågår mellan september 2017 till juli 2020 och har en total budget på ca 6 MSEK varav ca hälften kommer från BioInnovation och finansiärerna Vinnova, Formas och Energimyndigheten och resterande del från deltagande företagsparter.

Läs hela pressmeddelandet här.

Läs mer om BioEk2.0.