Papper kan bli hållbar klänning

Urklipp från Borås Tidning den 23 november 2017Klänningen hänger i Smart Textiles visningsrum och kommer förmodligen inom kort att få resa runt och förevisas på andra platser.

– Ja, intresset är stort för den här klänningen, säger Lena-Marie Jensen, projektkoordinator för forskningen om en ny, helsvensk textilråvara av gran och tall.

– Jag har faktiskt inte själv provat den, men de som gjort det säger att den är bekväm. Och det både tål vatten och en hel del nötning, fortsätter hon och tummar lite på klänningstyget.

Till skillnad från viskos, som framställs av kemiskt bearbetad cellulosa som återbildats till fiber, är pappersfibern kvar i det här materialet och har gjorts till tråd, som i sin tur stickats till trikåtyg.

En rad textilföretag i Sjuhärad deltar och är medfinansiärer i projektet, som också stöds av Bioinnovation, en av landets strategiska forskningsstiftelser.

Forskningen inleddes för två år sedan och har kommit lite drygt halvvägs. Nu återstår bland annat att studera frågan om hur det här papptyget kan återcirkuleras på resursmässigt bästa sätt.

Exakt vad som ska ske är Lena-Marie Jensen hemlighetsfull med, liksom hur det egentligen gått till när man lyckats få fram en garntråd av en helt vanlig, postpaketbrun papprulle.

– Det har gjorts pappersgarn i till exempel Japan också, men vi har lyckats att få fram tunna garner och dessutom sticka tyget, vilket ingen annan gjort.

Jensen är textilekonom i botten och har arbetat industriellt i många år och på Smart Textiles sedan 2011. Projektet med att framställa klänningen i det nya materialet har namnet Design for recycling och ingår som en del av det ännu större forskningsprogrammet ”Etablera närodlad textil i Sverige”. Det här projektet omsätter i storleksordningen 50 miljoner kronor under tre år.

– Nu återstår ett års forskning och därefter är det upp till de medverkande företagen om de vill ta resultaten vidare. Utgångspunkten är ju att efterfrågan på textil fiber lär öka, samtidigt som det inte är möjligt att öka bomullsproduktionen i världen, säger Lena-Marie Jensen.

Nyheten är hämtad från Borås Tidning.