Ny undersökning: Få unga känner till biobaserad industri

Få unga vet vad det finns för jobb i den biobaserade industrin och för att stärka attraktionskraften behöver vi prata mer om schyssta löner och ett bra arbetsklimat. Det är ett av många resultat från en ny undersökning som Ungdomsbarometern har gjort på uppdrag av BioInnovation. Välkommen till ett frukostseminarium den 23 januari där vi delar insikter och fördjupar oss i hur skogs-, kemi- och textilbranschen når morgondagens talanger.

Hur får fler unga talanger upp ögonen för den biobaserade industrin? Och vet de ens vad bioekonomi är för något? Det och många fler frågor besvaras i en ny undersökning där Ungdomsbarometern utforskar 18-24-åringars relation till skogs-, kemi- och textilbranschen.

Jacob Borsén, Ungdomsbarometern.

Undersökningen visar bland annat att unga har dålig koll på vad man kan jobba med i olika branscher – men att kunskapen om den biobaserade industrin är extra låg. Samtidigt är de unga som tycker sig ha koll på den biobaserade industrin överlag positiva och kan tänka sig att jobba i den.

– Många ingenjörsstudenter känner sig osäkra i övergången från högskola till arbetsliv och tar tid på sig att välja bransch. Genom att kommunicera att ni söker nyutexaminerade och vill ha just deras kompetens ökar ni er attraktionskraft, tipsar Jacob Borsén på Ungdomsbarometern.

Vadå bioekonomi? Få fattar branschbegreppen

Undersökningen presenterades i korthet på BioInnovations programkonferens i november.  Frukostseminariet den 23 januari bjuder på mer djuplodande analyser och insikter. Ett av flera områden som lyfts fram under frukostseminariet är just hur kommunikationen med de unga kan förbättras.

– I undersökningen ser vi att många unga är osäkra på vad branschbegrepp som biobaserad industri och bioekonomi betyder, där kan det vara bra att använda andra formuleringar. Samtidigt ser vi att ord som hållbarhet, som unga har bättre koll på, istället kan uppfattas som uttjatade. De behöver konkretiseras, exempelvis genom att visa upp hur ni faktiskt jobbar, säger Jacob Borsén.

Hög lön och bra kollegor väger tungt

Caroline Stejmar, ansvarig för högre utbildning, Skogsindustrierna.

När ingenjörsstudenter ska välja bransch hamnar en bra lön och en trivsam arbetsmiljö i topp. Ungdomsbarometern menar att det är de här incitamenten som den biobaserade industrin behöver förknippas med. Idag ligger fokus ofta på att kommunicera att branscherna är innovativa och drivande i en grön omställning, det är inte oviktigt men kommer längre ner i prio-ordningen.

– Undersökningen ger oss viktiga insikter om hur unga ser på den biobaserade industrin. Vi har en del att arbeta med för att nå morgondagens talanger, samtidigt är vi en industri som kan erbjuda det unga efterfrågar. Med djupare insikter om målgruppen blir vi bättre på att förmedla just det, säger Caroline Stejmar, ansvarig inom högre utbildning på Skogsindustrierna avslutningsvis.

Frukostseminariet den 23 januari genomförs både fysiskt på plats i Näringslivets hus, Storgatan 19 i Stockholm, samt går att följa digitalt.

Till anmälan!