Ny områdesanalys ska undersöka SMF:s behov i den gröna omställningen

Små och medelstora företag (SMF) har identifierats som en viktig grupp för utveckling av en cirkulär bioekonomi och BioInnovation önskar öka kunskapen om denna målgrupps behov. Därför ska Xvii på uppdrag av BioInnovation och Re:Source genomföra en områdesanalys som undersöker SMF:s behov i den gröna omställningen.

Syftet med områdesanalysen är primärt att beskriva utbildningsbehov inom gruppen SMF och vilka insatser som skulle vara effektiva i form av forskningsinsatser, samverkan och utbildning.

– Små och medelstora företag är en nyckelgrupp i den gröna omställningen och kan snabbt hitta nya sätt att arbeta. Vi inom BioInnovation vill förstå SMF:s behov för att kunna initiera forskningsinsatser som ger effekt och stöttar deras utveckling, säger Sverker Danielsson, biträdande programchef på BioInnovation.

Arbetet, som utförs av Xvii, bygger vidare på lärdomar från tidigare projekt som BioLyftet inom BioInnovation och Circular Economy Outlook Report 2024 framtagen av det strategiska innovationsprogrammet RE:Source.

Taina Flink, projektledare för områdesanalysen, Xvii.

– Vi vet att många små och medelstora företag är pressade idag, det är mycket krav och en föränderlig omvärld och man har inte möjlighet att lägga lika mycket tid på strategiska frågor som de stora bolagen. Därför är det viktigt att förstå vilka kompetenser och insatser de behöver, och hur de vill ta till sig kompetenshöjande insatser, säger Taina Flink, projektledare på Xvii.

Områdesanalysen ska undersöka vilka utbildningsinsatser, regulatoriska förändringar och incitament som kan stödja dem i denna övergång. Studien fokuserar på hinder och möjligheter inom branscher som kemi, textil, skogs- och träindustrin. Insikter kommer samlas in via enkäter, rundabordssamtal och workshops.

– Vi kommer först att sprida en enkät så brett som möjligt, och där blir vi glada om vi kan få både svar och hjälp att sprida enkäten. Sen får man gärna bidra i rundabordssamtal i januari där vi har möjlighet att skapa en djupare förståelse genom en faciliterad diskussion. Man får också gärna prata med oss på programkonferensen den 7 november!, säger Taina Flink.

Resultatet ska presenteras i januari 2025 och kommer att utgöra ett underlag för framtida forskningsprioriteringar. Områdesanalysen om SMF:s behov i den gröna omställningen kommer att utföras oktober 2024 till januari 2025 och har en budget på 200 000 SEK.