Ny biobaserad skidstav ute i handeln

Nu finns en helt ny slags biobaserad skidstav ute i handeln. Svenska outdoormärket Kang har tillsammans med projektpartners inom BioInnovation utvecklat en skidstav av 100 % ekologiska linfiber som tillverkas i Sverige. ”Förhoppningen är att den ska vara början på något större där schyssta material är mer standard än undantag”, säger Per Jaldeborg, medgrundare Kang.

Biobaserad skidstav från Kang. Foto: Kang.

Biobaserad skidstav från Kang. Foto: Kang.

Intresset för att vistas i naturen fullkomligt exploderade under pandemin och skidturismen fortsätter att växa stadigt också när livet har återgått till det normala. Med alltfler skidåkare ute i naturen ökar efterfrågan på utrustning som är schysst mot klimat och miljö. En produkt som svarar upp på det är en biobaserad skidstav som nyligen kom ut i handeln efter att ha utvecklats i ett projekt med finansiering från BioInnovation, lett av svenska outdoormärket Kang. Den är gjord av linfiber och reducerar klimatpåverkan till en femtedel jämfört med de kolfiberstavar som dominerar marknaden idag.

– BioInnovationprojektet har varit helt avgörande för att kunna utveckla den här fossilfria skidstaven i samarbete med övriga projektpartners. Förhoppningen är att den ska vara början på något större där schyssta material är mer standard än undantag, säger Per Jaldeborg, en av grundarna till Kang och fortsätter:

– Som skidåkare upplever man klimatförändringarna på nära håll, det blir extremt påtagligt hur glaciärerna smälter och miljön skiftar från år till år. Vi måste börja förändra där vi står och inom skidsegmentet finns mycket att uträtta.

Omtag på design och utförande

Skidstaven lanserades i januari och har enligt Per tagits emot mycket positivt av kunderna. Att använda sig av ekologisk linfiber ger betydligt lägre klimatpåverkan jämfört med fossilbaserad kolfiber, vars produktionsprocess är energikrävande och innefattar fossila kemikalier. För att dra ner på klimatpåverkan ytterligare består staven också av biobaserad epoxy, istället för fossilbaserad som är standard.

– Lin har fantastiska kvaliteter, den är något mer flexibel än kolfiber vilket gör att den klarar böjtest lika bra som en aluminiumstav. Det som gör projektet unikt är den extremt höga andelen linfiber men det ställer också helt andra krav på design och utförande. Vi försöker att inte efterlikna kolfiberstavar utan utgår från materialets förutsättningar för att skapa en högkvalitativ produkt med lång livslängd; resultatet är en skidstav som tar för sig väldigt mycket i färgval och design, förklarar Per Jaldeborg.

Vill ha produktionen i Sverige

Per Jaldeborg, Kang. Foto: Privat.

En stor ambition i projektet har varit att flytta hem produktionen till Sverige. Idag tillverkar projektpartnern PodComp själva röret i Piteå, där den också lackas innan staven slutmonteras i Åre.

– Det känns superroligt att vi nu har samarbetspartners i Piteå. Vi försöker gå hela vägen och förlägga så mycket som möjligt av tillverkningen i Sverige, men ett fåtal komponenter behöver vi fortfarande köpa från utlandet. För ett företag i vår storlek ser jag många fördelar med att komma från Kina och den volymproduktion som dominerar där, säger Per Jaldeborg.

Nu ska produktionskostnaden pressas

I ett nystartat RISE-projekt ska Kang titta vidare på hur produktionen kan optimeras för att bli konkurrenskraftig prismässigt. Ett mycket kostsamt steg är exempelvis lackningen, eftersom linfiber till skillnad från kolfiber inte har något metalliskt i sig kräver lackarbetet helt nya metoder.

Förutom via webben säljer Kang i dagsläget sina produkter via återförsäljare i Norden, Europa och Japan. Förberedelser pågår för att så småningom gå in i USA.

–  Med den här skidstaven är vi pionjärer, vi har ett fantastiskt material men materialet och vissa produktionssteg är fortfarande dyra. Jag har starka förhoppningar om att vi kommer att landa i en schysst prisbild för en produkt som är utvecklad, designad och tillverkad i Sverige, avslutar Per Jaldeborg.