Miltton Sweden kartlägger globala framgångar för konkurrenskraftig bioekonomi

Genom tre framtidsanalyser startar nu BioInnovation en resa för att se på strategier och viktiga policyfrågor för en växande konkurrenskraftig cirkulär bioekonomi. Ett steg blir att lära av internationella exempel och detta arbete ska resultera i en internationell omvärldsanalys. Här får programmet draghjälp av konsultbyrån Miltton Sweden.

Maria Wetterstrand och Mattias Kristoffersson på Miltton Sweden har redan påbörjat uppdraget. Maria är senior rådgivare på Miltton Sweden och har sedan 2017 jobbat med att hjälpa företag i frågor som rör gränslandet mellan policyutveckling och miljöfrågor på samhällsnivå. Maria har också varit chef på Milttons Brysselkontor och var i början av 2000-talet riksdagsledamot och språkrör för Miljöpartiet.

Mattias arbetar som rådgivare inom public affairs på Miltton, där han hjälper företag och organisationer att analysera politiska förslag, hur förslagen inverkar på deras verksamhet, samt hur de kan påverka förslagen. Mattias jobbar framför allt med EU-frågor, med ett fokus på hållbarhet, klimat och miljö, samt energipolitik.

Hallå där Maria och Mattias, ni ska göra en internationell omvärldsanalys för en konkurrenskraftig svensk cirkulär bioekonomi. Vad kommer ni att titta på?

Maria Wetterstrand, Miltton Sweden. Foto: Johan Olsson.

– Omvärldsanalysen kommer att titta på hur det ser ut i omvärlden med policyutvecklingsfrågor inom bioekonomi och sammanställa strategier och goda exempel från de utvalda länderna. Analysen kommer att omfatta politiska strategier, policyutveckling och forskningssatsningar kopplade till bioekonomi, men inte affärsstrategier på företagsnivå, säger Maria Wetterstrand.

Vilka länder kommer ni att belysa? Vilka är starka bioekonominationer?

– Huvudfokus ligger på EU, Kanada och USA, då dessa regioner har etablerade bioekonomistrategier och starka forskningsmiljöer. Enskilda EU-länder såsom Tyskland, Finland, Österrike, Nederländerna och Frankrike kan inkluderas i relevanta delar, berättar Mattias Kristoffersson. 

Hur kan man ge inspel till omvärldsanalysen?

– Det kommer att finnas formella tillfällen att ge inspel till omvärldsanalysen, mer information om detta kommer senare. Vi kommer även att ta in input till analysen från branschorganisationerna inom bioekonomiområdet. Man får gärna kontakta BioInnovations programkontor om man vill ha ett möte med oss för att ge input. Det går också bra att skicka in material till oss via mail, säger Maria och Mattias.

Mattias Kristoffersson, Miltton Sweden. Foto: Johan Olsson.

När får vi ta del av resultatet?

– En delrapport kommer att presenteras på BioInnovations programkonferens som anordnas den 15 oktober 2025, då det även kommer att ges viss möjlighet att ge input till analysen. Slutrapporten ska sedan vara klar i slutet av året, avslutar Maria.

 Läs mer om framtidsanalyserna och hitta kontaktuppgifter här.