Innovationsrace inspirerade minister

BioInnvation och SP Processums tre dagars innovationsrace i Umeå besöktes av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

Lokaltidningen Västerbottens-Kuriren rapporterar att Mikael Damberg ser det som en möjlighet att offentliga upphandlingar borde kunna göras efter ”gröna värden”, som ett steg mot ett Sverige som ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

– De offentliga upphandlingarna är 600 miljarder kronor varje år och handlar mest om lägsta pris. Skulle det i stället handla om nya tjänster och produkter som är miljövänliga, eller ligger i framkant, kan det skapa helt nya företagsmöjligheter, säger Mikael Damberg.

Ett av förslagen från innovationsracet, som redan räknas som realistiskt, är att tillverka fiskfoder av skog. Skogen innehåller socker som tillsammans med annan råvara kan bilda proteiner. Det nya fodret skulle ersätta det foder som i dag används vid fiskodlingarna. Det består till största del av annan småfisk, vilket inte är ett hållbart alternativ, och soja.

– Det är en fantasieggande tanke att vi i framtiden kanske kan producera även annan mat av skogsråvara. Då skulle Norrland kunna bli en matproducent i framtiden och det är här skogen finns, säger Kaj Mickos, professor i innovation vid Mälardalens högskola som utvecklat idén om innovationsrace.

Förutom idé om fiskfoder ger skogsråvaror också möjlighet att tillverka hållbara textilier, biodrivmedel och andra biobaserade produkter och tjänster.

Mikael Damberg (S) var imponerad av de innovationer som han fick ta del av.

– Det här är relevanta förslag som kommer att öppna för nya tjänster och marknader, säger han.

Här kan du läsa artikeln i sin helhet.