Företagsforskarskola som ger mersmak

Jenny Sjöström är doktorand vid KTH samt inom Företagsforskarskolan Resurssmarta Processer och forskar om sambandet mellan rörelse och kemiska reaktioner när lignin ska avlägsnas i massaproduktion. Hon har nyligen presenterat sin forskning under ett så kallat halvtidsseminarium.

Jenny Sjöström. Foto: Antonia la Placa.

Hallå där Jenny! Hur känns det att ha kommit halvvägs?
– Absolut en milstolpe och jätteskönt att halvtidsseminariet är avklarat. Samtidigt har tiden har gått väldigt fort och jag har mycket forskningsfrågor kvar jag vill svara på.

Vad gör du just nu i projektet?
– Just nu sammanfattar jag mina resultat i artiklar som ska skickas in under våren. Jag läser även ett antal kurser men hoppas komma ut i labbet igen snart!

Hur jobbar du tillsammans med industrin?
– Jag har jobbat i Valmets labb och lärt mig metodik och på Östrands massafabrik för att plocka ut prover. Det är stor skillnad jämfört med universitetet så det har varit väldigt kul att se! Jag har även möten kontinuerligt med representanter från industrin.

Vad innebär det att ingå i en företagsforskarskola?
–  Att ingå i en företagsforskarskola innebär att vi har möten, konferenser och workshops tillsammans med industrirepresentanter och andra doktorander. Jag går även gemensamma kurser med de andra deltagarna, vilket är givande.

Vad hoppas du att du kommer göra efter din examen?
– Jag hoppas att jag fortsätter jobba med gröna processer och olika sätt att förbättra dessa.


Företagsforskarskolan Resurssmarta Processer är en satsning som är initierad av BioInnovation för att vidareutveckla dagens processer inom skogs-, textil- och kemiindustrin, genom bättre nyttjande av biobaserade råvaror. Forskarskolan är ett nationellt initiativ och finansieras av deltagande industri, akademi och Vinnova genom BioInnovation.