BioInnovation fyller 10 år!

I tio år har BioInnovation varit en självklar kraft i Sveriges omställning mot att ersätta fossila material med konkurrenskraftiga biobaserade alternativ. Samarbeten över branschgränser och mellan företag och akademi har drivit fram innovationer i snabb takt. Och framtiden ser ljus ut! Både i politiken och på företagen tas initiativ för ett cirkulärt och fossilfritt samhälle.

Jan Svärd talar på BioInnovations konferens 2024.

BioInnovation fyller tio år och hittills har en dryg miljard delats ut till närmare 300 projekt. Projekten har handlat om allt från att utveckla det storskaliga trähusbyggandet och konkurrenskraftiga biobaserade förpackningar till att göra underkläder av skogsråvara och kajaker av återvunnen plast. Tioårsjubileet uppmärksammades på BioInnovations programkonferens som arrangerades den 7 november på Chalmers Conference Centre i Göteborg.

– BioInnovation skapar branschövergripande möjligheter för kemi-, trä- och textilindustrin att stärka sin konkurrenskraft och bidra till den gröna omställningen. Samverkan mellan branscher, akademi och myndigheter gör programmet uppskattat och viktigt. När olika perspektiv och angreppssätt sammanstrålar stärks innovationskraften. Jag känner framtidstro och lust att fortsätta i tio år till, sade Jan Svärd, ordförande för BioInnovation, vid inledningen av programkonferensen.

”Framtiden handlar om både förnybart och cirkulärt”

Att priset på skogsfastigheter har stigit betydligt under den här tioårsperioden visar på skogens ökande betydelse för att möta efterfrågan på klimatvänliga och cirkulära produkter och material. Det menar Henric Brage, chef för strategisk utveckling på Södra som var en av programkonferensens huvudtalare:

Henric Brage på BioInnovations årskonferens 2024.

– Tidigare var cirkularitet inte naturligt förknippat med vår affär, där har det hänt enormt mycket. Idag präglas Södra av insikten att framtiden handlar om både förnybart och cirkulärt, vår affärsmodell utmanas på sikt om värdekedjan inte inkluderar det cirkulära perspektivet.

Som skogsindustriföretag ser sig Södra som en viktig del av bioekonomin och har de senaste tio åren breddat sin verksamhet. Idag producerar de förnybar dissolvingmassa till textilindustrin, tillverkar KL-trä för ett ökat hållbart byggande och har nyligen fattat beslut om att bli världens största producent av sulfatlignin, som kan ersätta fossila alternativ inom bland annat kemiindustrin.

– Många vill mycket med skogen, hur den används i framtiden vet vi inte. Genom att utveckla våra olika affärsområden ser vi till att inte stå tomhänta och kan se ljust på vår framtid som skogsindustriföretag, sade Henric Brage.

AI nyckel till lönsamhet i den cirkulära affären

Flera initiativ på EU-nivå har det senaste decenniet stakat ut vägen för en grön omställning, det mest kända exemplet är kanske den europeiska gröna given. Kravet på separat textilinsamling som gäller från 2025 driver på textilbranschens omställning och är ett steg på vägen mot ett utökat producentansvar.

Linda Bohlin Trajkovski ,VD Innovatum och Wargön Innovation.

– Vi har stora möjligheter och utmaningar framför oss. Insamlingskravet är positivt för att driva fram cirkulära flöden men det innebär också att vi kommer att få in enormt stora volymer textil som måste sorteras utifrån skick, kvalitet et cetera. Vi behöver kraftsamla för att få till ett ekosystem som möjliggör cirkulära loopar för både fossila och biobaserade material, sade Linda Bohlin Trajkovski, vd Innovatum och Wargön Innovation när hon berättade om de initiativ verksamheterna tagit under tio år och om viktiga utvecklingsvägar framåt för cirkulär och biobaserad textil.

Linda Bohlin Trajkovski ser sorteringen av textil som den svagaste länken för att få till stånd ett konkurrenskraftigt cirkulärt ekosystem, sorteringen kräver idag mycket manuell handpåläggning och det driver kostnader.

– Vi är inne i ett systemskifte men det går för långsamt. Jag är övertygad om att AI och automation är nycklar till att få lönsamhet i den cirkulära affären, menade Linda Bohlin Trajkovski.

Kemiindustrin antar färdplan för fossilfrihet

Även inom kemiindustrin pågår en omställningsresa. Nyligen antogs en färdplan för fossilfrihet mot målen att 80 procent av de råvaror som används ska vara återvunna eller biobaserade 2045. Om denna berättade Lars Lind, vd Adesso Bioproducts.

Lars Lind, vd Adesso Bioproducts.

– Det är fantastiskt att kemiindustrin nu har en gemensam färdplan för hur vi ska nå klimatneutralitet och säkerställa en hållbar kemikalieanvändning som är säker för både miljön och människors hälsa, sade Lars Lind.

Adesso BioProducts pågående satsningar visar hur den gröna omställningen händer på regional nivå. I deras fall i Sveriges största kemikluster i Stenungssund där de planerar för en anläggning som producerar grön eten som råvara till lokala aktörer. Eten är världens största bulkkemikalie och kommer att tillverkas med deras befintliga teknik och därtill distribueras i det befintliga etennätet till kemiföretagen i området.

– Samma projekt har prövats förut, senast 2015, men då var inte tiden mogen. Nu tror vi att världen är redo och förstår att den gröna omställningen måste ske, säger Lars Lind avslutningsvis.

BioInnovations programkonferens samlade cirka 200 personer och innehöll bland annat sex parallella spår där projektresultat inom textil, träbyggande, blå bioekonomi, biobaserade kemikalier och cirkulära förpackningar presenterades.