Fibertech: Fiber-baserad teknologi för hållbara förpackningar

Detta projekt strävar efter att främja övergången till en biobaserad samhällsekonomi genom att integrera avfall och återvunna material i fiberbaserade förpackningar. Genom att maximera användningen av biobaserade resurser och minimera avfallet skapas en hållbar ekonomi där förnybara material och resurseffektivitet står i fokus.

Utvecklingen av innovativa förpackningslösningar baserade på biobaserade material ökar tillgängligheten av miljövänliga alternativ och möjliggör för företag att dra nytta av hållbara material och processer. Detta kan leda till ökad konkurrenskraft för svenska företag på den globala marknaden och främja tillväxten av en ekonomi som är mer anpassad till begränsningar av naturresurser och miljöhänsyn, och därmed skapar projektet möjligheter för långsiktig hållbarhet och ekonomisk tillväxt.

Därför är detta viktigt

Projektet syftar till att integrera avfall och återvunna material i 3D-fiberbaserade förpackningar för att på så sätt minimera miljöpåverkan jämfört med konventionella metoder. Genom att optimera användningen av biobaserade resurser och minska avfallet bidrar projektet till en cirkulär ekonomi och en mer hållbar framtid. Genom att fokusera på innovation inom förpackningsmaterial och samarbeta med olika intressenter strävar projektet också efter att främja ansvarsfull konsumtion och produktion samt att uppnå flera av FN:s hållbarhetsmål.

Förväntat resultat

Projektets mål är att driva på en förändring inom förpackningsindustrin för att minska förpackningsmaterialens miljöpåverkan samtidigt som innovation främjas i linje med principerna för en cirkulär och biobaserad ekonomi. Projektet fokuserar bland annat på identifiering och användning av lämpliga avfallsmaterial i produktionen av fiberbaserade förpackningar och därmed uppnå en fullständig cirkulär produktionsprocess. Utöver detta strävar projektet efter att öka förståelsen kring transportmekanismer för vätskor i fiberbaserade strukturer. Metoder som MRI (magnetröntgen) och NMR (magnetisk kärnresonans) kommer att användas för att kartlägga mekanismerna och få en fördjupad förståelse för vätsketransport, för att vidare optimera processer och öka hållbarhetsaspekt av förpackningsmaterialen.

Hållbarhet är ett prioriterat fokus inom projektet och förpackningarnas miljöpåverkan under hela deras livscykel kommer att utvärderas genom livscykelbedömningar, återvinningsbarheten hos produkterna och optimering av produktionen av råmaterial för industriell skala. Projektet kommer också att utveckla en strategi kring kommersialiseringen av introduktionen av hållbara material på marknaden och säkerställa en framgångsrik övergång från forskning och utveckling till fullskalig produktion.

Deltagare

Yangi, Chalmers tekniska högskola, Kungliga Tekniska högskolan, The Voith Group, UPM Kymmene Oyj och Aptar France SAS.

Budget & tidplan

Projektet har en total budget på 8,5 MSEK och kommer att pågå under 2,5 år – från juni 2024 till november 2026.