Biobaserade skummaterial som fiskvandringssystem och konstgjorda flytöar

Vattenkraft är en avgörande förnybar energikälla både globalt och i Sverige. Den spelar en nödvändig roll i samhällets gröna omställning bort från fossil energi, vilken är förknippad med höga utsläppsnivåer av skadliga växthusgaser och andra föroreningar. Dock kritiseras vattenkraftproduktionen kraftigt för dess negativa påverkan på biologisk mångfald och ekosystemfunktioner i de vattensystem där den är verksam. Innovativa åtgärder är därmed essentiella för att mildra dess påverkan.

Skummaterialet. Bild från projektet.

Projektet främjar utvecklingen av en biobaserad ekonomi genom att använda biobaserade skum, producerade från cellulosa eller lignin som är utvunnet från trä, för att utforma nya lösningar för fiskvandring förbi vattenkraftverk. Skummaterialen kommer även att användas för att tillverka konstgjorda flytande öar avsedda för att stärka och bevara ekosystem samt biodiversitet runt vattenkraftverk.

Dessa nya skum är unika och hållbara material med god flytkraft och våtstabilitet – egenskaper som tidigare främst erhölls med hjälp av fossilbaserade material. Således adresserar detta projekt samtidigt två av de mest betydande problemen i samhället idag: klimatförändringar och biodiversitetsproblem, genom att implementera biobaserade material i lösningar som potentiellt kan minska de negativa effekterna av vattenkraftsproduktionen.

Därför är detta viktigt

Projektet har en stark koppling till FN:s globala mål 7, 9, 12, 13 och 14 för hållbar utveckling. Projektets styrka ligger i dess tydliga industrirelevans och höga realiserbarhet. Här nyttjas ett biobaserat material tillverkat från förnyelsebara skogsråvaror i tillämpningar där man idag använder ändliga resurser. Genom att fullfölja projektet är det möjligt att bidra till den gröna omställningen genom ökad användning av hållbara material, samt skapa säkra fiskvandringslösningar, öka energieffektivitet i svensk vattenkraft och bevara biodiversiteten och ekosystemen vid vattenkraftverk.

Förväntat resultat

Projektet fokuserar på två värdefulla marknader inriktade på bibehållen biologisk mångfald och bevarande av ekosystem. Det finns redan identifierade kundbehov, fastställda tekniska specifikationer och en kund för teknisk validering i pilotskala. Därmed kommer detta projekt att bidra till att tekniskt och marknadsmässigt validera användningen av biobaserade skum i dessa två olika tillämpningar.

Älvkarleby. Bild från projektet.

Projektets målsättning är att arbeta mot att optimera materialformuleringen, egenskaperna samt processen för att på sikt lansera en kommersiellt säljbar produkt. Detta förväntas generera nya patentansökningar. I kombination med processutvecklingen av materialen och lämpliga fälttester har projektet hög sannolikhet att bana väg för bredare användning av dessa skummer i ytterligare industriella tillämpningar såsom filter, isoleringsmaterial och förpackningsmaterial.

Förväntade effekter är därmed ett positivt värde på marknaden, främjad användning av hållbara material och på längre sikt ökad export baserad på svenska skogsresurser, vilket signifikant stimulerar ekonomin och skapar arbetstillfällen.

Deltagare

Cellufy AB, Vattenfall AB och Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).

Budget & tidplan

Projektet har en total budget på 9 MSEK och kommer att pågå under 24 månader – från augusti 2024 till augusti 2026.