Textilhögskolans testbäddar

Ändra sökning

Var: På Textilhögskolan/Smart Textiles, Högskolan i Borås

Vad: Pilot- och demoanläggningar på Textilhögskolans laboratorier.

  • Fiberlabb för garnframställning baserat på textilfibrer. Här finns maskiner för stapelfibrer som kardar, sträcker och ringspinner samt nålningsmaskin för non-woven. Även möjlighet att utveckla termoplaster genom kompondering, extrudering och smältspinning av heldragna fibrer. Det finns också möjlighet att spinna med återvunna fibrer.
  • Vävlabb med såväl datastyrda som manuella maskiner. Exempel på datastyrda är en garnmatningsmaskin med 20 parallella garnmatare som gör tio till tjugo inslag per sekund, har hög precision, bra kontrollfunktioner och stabila säkerhetsfunktioner. Flera konstruktions- och mönstringsmöjligheter finns som mekanisk och elektronisk jacquard och dobby.
  • Trikålabb där man kan utveckla elastiska material på både rundsticks- och flatssticksmaskiner. Metervara görs på rundstick och man kan ta fram dubbeljersey i stora och små mönster samt ribb-, plysch-, och singeljerseymaterial i varierande grovlekar.
  • Funktionalisering/Färgeri- och beredningslabb där man kan utveckla elastiska material på både rundsticks- och flatssticksmaskiner. Metervara görs på rundstick och man kan ta fram dubbeljersey i stora och små mönster samt ribb-, plysch-, och singeljerseymaterial i varierande grovlekar.
  • Trycklabb. På digitaltryckmaskiner används reaktiva färger för tryck på cellulosabaserade fibrer samt siden och ull. Vid screentryckning gör man egna schabloner utifrån sin skiss. Långa tryckbord möjliggör plantryckning av textilier upp till tio meters längd. Efter tryckning finns möjlighet att fixera i en stor ugn där man kan hänga materialet på en ställning.
  • Konfektionslabb som är en syfabrik i miniatyr med maskiner för sammanfogning av alla tänkbara material.
  • Multimedialabb med de senaste digitala teknikerna såsom body-scanner, 3D skrivare, laserskärare och InkJetprintar.

För vem: Tillgänglig för forskare och näringsliv och förfrågningar kan planeras in i mån av plats och tid. Gällande externa förfrågningar bekostar sökanden användningen av Prototype Factory.

Kontaktperson: Anna Berglund (smarttextiles@hb.se, Tel: 033-435 45 75)