Bakgrund till projektet
Byggsektorn är en samhällssektor som står för en mycket stor andel av både material och energiutnyttjandet i Sverige och världen. Samhället står också inför en stor utmaning i och med den stora bostadsbristen i Sverige och större delen av Europa. Dessutom har fastighetsbeståndet stora renoveringsbehov när det gäller funktion och energikrav.
Ett effektivare utnyttjande av biobaserade material för dessa ändamål skulle kunna hjälpa samhället att ställa om mot en biobaserad ekonomi och också bidra till minskad energianvändning, öka möjligheterna för vidareförädling av vår svenska skogsråvara och samtidigt öka exportmöjligheter och att bevara arbetstillfällen i landet.
Projektets mål
Projektets mål kan kortfattat beskrivas som:
- Nya affärslösningar för snickeriindustrin för att öka kundvärdet hos biobaserade produkter
- Effektivisering av upphandling och produktion av flervåningshus med stomme av biobaserade produkter som klarar nya krav på energieffektivitet och hållbarhet
- Utveckling av effektivare bjälklag och slankare väggar/klimatskal för nybyggnation och renovering som klarar de nya energikrav som kommer 2021
- Process för uppmätning och tillverkning av biobaserade produkter för renovering av det befintliga fastighetsbeståndet
Genomförande
Projektet fokuserar på tre värdekedjor, industriellt träbyggande, ROT-sektorn och interiöra lösningar, vilka är av stor betydelse för svenskt näringsliv. Projektet är organiserat i fyra delprojekt kopplade mot olika skeden i processen och ett delprojekt för samordning och ledning.
Projektupplägg
Projektet koncentrerar sig på tre värdekedjor, snickeriprodukter, nybyggnation och renovering. Många av frågorna som dyker upp i värdekedjorna är dock gemensamma tvärs dessa såsom till exempel: behovet av nya IT-stödsystem och kopplingen till den industriella produktionen, beslutsmodeller som tar hänsyn till kund- och hållbarhetsaspekter och behov av nya slankare och energieffektivare biobaserade konstruktioner.
Figur 1. Projektets tre värdekedjor och de olika processtegen delprojekten är samlade inom.
För att få struktur i genomförandet av projektet så är det uppdelat i 11 olika delprojekt samlade inom fyra olika delområden.
Figur 2. Projektstruktur med fyra huvudområden och totalt 11 delprojekt.
Så går det för delprojekten
Aktörer
Projektet leds av Marie Johansson från SP Sveriges tekniska forskningsinstitut och har en total budget om 55,4 Mkr.
Mer information
Marie Johansson, projektledare
SP Hållbar samhällsbyggnad
marie.johansson@sp.se
Foto: Jann Lipka