Här är materialet som kan ersätta dagens plastkassar

Ett forskarlag i Sundsvall har tagit fram ett slitstarkt och vattentåligt pappersmaterial. 
Målet är att göra en ny bärkasse.
– Vi kan inte göra en ny plastkasse, men vi kan utveckla ett bra alternativ som kan ersätta plasten den dag den förbjuds, säger forskaren Sven Norgren.

Forskarlaget på forskningscentrum FSCN på Mittuniversitetet i Sundsvall ser stora möjligheter för den nya pappersprodukten – i synnerhet om Sverige följer Frankrikes exempel och förbjuder plast i handeln. Det nya materialet består av träfibrer från gran och tall och är, till skillnad från dagens papperskassar, mycket starkare och tåligare mot väta. Forskarna i Sundsvall arbetar med mekanisk massa där träets alla beståndsdelar tas tillvara och där träets eget lim, lignin, blir en slags impregnering som skyddar mot fukt. I framtiden hoppas man även kunna ge materialet stretchegenskaper.​

– Ligninet fungerar som ett binde­medel som sätter sig på ytan och gör så att vatten inte kommer igenom. Vårt mål är att producera en kasse av biomaterial som kan ersätta den fossilbaserade plasten. En papperskasse med bättre egenskaper än dagens kassar, säger Sven Norgren och fortsätter:

– Just nu är projektet i en uppskalningsfas. Vi har producerat papperet i labbskala men gör nu simuleringar där vi skruvar upp produktionshastigheten i pilotskala. Utmaningen är att göra produktion i fabriksskala.

I dag arbetar forskarna främst tillsammans med företag inom skogsindustrin och de ser kompostpåsen, som används av många kommuner, som det första steget in på konsumentmarknaden.​

– Påsen ligger närmast till hands, men om samhället förbjuder plastkassar ser vi stora möjligheter att erbjuda vår produkt på den marknaden också. Just nu är det en bit kvar innan vi har en kasse som fungerar för handeln. När vi närmar oss en färdig produkt är det bra om branschen är med och pratar om design och funktion. De vet bäst hur kassen används, säger Sven Norgren.

Axfood arbetar med att minska den totala plastförbrukningen och var först i branschen med att införa bärkassar av sockerrör och pant på saft- och juiceflaskor. Under hösten har de övergått till fruktpåsar av sockerrör i stället för fossil plast.

– Vi arbetar löpande med att ta fram nya material som är både funktionella och hållbara. Den nya bärkassen av papper är intressant eftersom den möter många kunders krav på att kunna stå emot regn och väta, säger Åsa ­Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Sedan juni gäller den nya EU-lag som syftar till att kraftigt minska användandet av plastkassar. Om lagändringen har gett effekt är ännu oklart. Först i april nästa år kommer statistik att finnas, enligt Naturvårdsverket.